Cursuri si Strategii de Tranzactionare

utile in tranzactionarea pe bursele de valori sau pe pietele financiare internationale

  • Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

  • Ghidul micului investitor la Bursa de Valori Bucuresti - BVB

  • Strategie de Tranzactionare: Cumpara Treptat

 

 

Ghidul micului investitor la Bursa de Valori Bucuresti - BVB

 

1. De ce sa investesc?

2. Pot fi si eu un investitor?

3. Care este scopul pe care trebuie sa il urmaresc?

4. Cat timp imi va consuma?

5. Alegerea unui broker. Obiective. Lista brokerilor autorizati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB.

6. Stabilirea capitalului initial.

7. Obiective. Randament

8. Strategie.

9. Risk/ Reward.

10. Profil de risc.

11. Psihologia tranzactionarii

12. Cresterea capitalului initial. Adaptarea strategiei.

Resurse gratuite: Dictionar de termeni economici. Consultanta gratuita.

 

 

 

De ce sa investesc?
Fie ca va doriti sa achizitionati o casa mai mare, fie ca va doriti ca fiul sau fiica dvs. sa urmeze cursurile unei universitati de top, sau pur si simplu v-ati saturat sa vedeti cum cu fiecare extras de cont pe care il primiti de la banca fondurile dvs. se diminueaza in loc sa creasca, cu siguranta ca ati auzit de la colegii sau prietenii dvs. ca a investi este solutia.
O investitie va poate indeplini obiectivele financiare si va poate asigura controlul asupra economiilor pe care le aveti.
Fireste, puteti la fel de bine sa investiti intr-o afacere proprie. Dar, ganditi-va de ce suma ati avea nevoie in acest caz. In plus, riscul. Mizati totul pe o singura carte. Daca este necastigatoare? Sau timpul. O afacere proprie v-ar solicita la maxim. In plus, pana veti reusi sa o puneti pe picioare va fi nevoie sa va restrangeti de la alte cheltuieli. Sa renuntati pentru o perioada la nivelul de trai cu care sunt obisnuit.
Pentru ce ati avea nevoie de noi probleme? Si oricum am privi situatia, de anumite notiuni despre piata de capital veti avea nevoie, fie ca sunteti tipul unui trader care urmareste maximizarea profitului si limitarea riscului, fie ca sunteti tipul de investitor pe termen lung care doreste sa isi protejeze economiile de riscul valutar sau de inflatie.
Investitia pe piata de capital autohtona va ofera posibilitatea sa investiti atat in companii romanesti, cat si in companii straine prin intermediul pietei ATS.
A deveni actionar intr-o companie inseamna a deveni partener in acea afacere.
 
Pot fi si eu un investitor?
Da. Atata timp cat aveti varsta de 18 ani impliniti, aveti tot ceea ce va trebuie pentru a deveni un investitor.
Dar daca nu am o suma importanta disponibila?
Acest aspect nu are nici o importanta. Incepeti cu o suma cu care va simtiti confortabil si pe care sunteti dispus sa o supuneti riscului de investitie. Inca mai exista intermediari acreditati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, care accepta o investitie initiala de doar 1000 - 1500 de RON, sau care nu impun nici o limita pentru piata de capital autohtona.
Dar, nici macar nu inteleg prea bine ce vorbesc realizatorii de emisiuni TV de specialitate si invitatii acestora.
Iarasi o sa va spun ca nici aceasta nu este o problema. In afara de marile posturi de profil internationale care folosesc un limbaj tehnic si foarte precis deoarece timpul este limitat iar aceste posturi analizeaza toate cele mai importante piete ale lumii, invitatii si moderatorii nici nu ar trebui sa foloseasca un astfel de limbaj.
Dar, de ce folosesc totusi acest limbaj?
Din doua motive: Ori sunt buni profesionisti dar nu se pricep sa explice altor persoane aflate la inceput de drum in acest domeniu, ori nici ei, macar, nu cunosc intelesul acestor termeni si ii folosesc, de multe ori gresit, pentru a da o anumita nota emisiunii sau cursului pe care il sustin.
Nu ne nastem invatati in nici un domeniu, cunostintele si experienta le dobandim cu timpul, in domeniile de care suntem interesati.
 
 
Cu ce scop investesc?
Stabilirea scopului sau a misiunii este un lucru deosebit de important pe care trebuie sa il aiba in vedere orice investitor.
Scopul sau misiunea se stabileste intotdeauna pe termen lung. Multa lume confunda scopul sau misiunea cu obiectivele urmarite zi de zi. Acest lucru este gresit. Scopul bine stabilit va va ajuta sa continuati atunci cand va va fi mai greu.
Un exemplu de scop sau misiune poate fi achizitionarea unei case de vacanta pentru varsta pensionarii, sau dorinta de a nu depinde de o locatie pentru desfasurarea activitatii aducatoare de venit. Sau un program flexibil de lucru.
De asemenea, un posibil scop poate fi si lipsa superiorilor catre care trebuie sa dati raportul. Sau lipsa angajatilor care trebuie supravegheati.
Oricare ar fi misiunea sau scopul dvs., acesta trebuie sa va dea putere sa treceti peste toate momentele dificile ce vor aparea in cariera dvs. de investitor/ trader.
Scopul sau misiunea sunt lucruri intime ale fiecarui investitor in parte. Acestea nu pot fi alese dintr-o lista, deoarece fiecare om are propriile sale dorinte si nevoi. Scopul nu trebuie sa aiba vreo valoare decat pentru dvs. personal si pentru persoanele apropiate dvs.
 

 

 

Cat timp imi consuma?
Timpul alocat pentru tranzactionare depinde de tipul de investitor, de structura portofoliului, de gradul de expertiza al investitorului, precum si de obiectivele acestuia.
Astfel, un investitor pasiv ce isi structureaza in mare parte portofoliul dupa structura indicilor va trebui sa aloce mai putin din timpul sau pentru investitii, decat un investitor activ, care studiaza fiecare companie prezenta pe piata, in parte.
De asemenea, un investitor va aloca in mod considerabil mai putin timp decat un trader care trebuie sa fie, in permanenta, atent la fluctuatiile pietei.
Specula, in esenta, este definita ca si cumpararea si vanzarea anumitor active fara vreun interes pentru activele respective in sine, ci doar pentru diferentele dintre pretul de cumparare si cel de vanzare. Un astfel de trader va trebui sa isi dedice o buna parte din timpul sau pentru a analiza activele si oportunitatile din piata.
Pentru un investitor incepator, este recomandat sa isi dedice atata timp acestei activitati cat simte el necesar.
Daca doriti sa va incepeti cariera de investitor pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, atunci timpul nu o sa fie o problema pentru dvs., indiferent ce alta activitate desfasurati ca si profesie de baza. De ce investitiile pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, nu ocupa foarte mult timp? Datorita numarului mic de active listate.
Numarul total al acestor active nu este extrem de mic, dar ca si active principale, listate la categoria premium, o sa constatati ca numarul celor care va intereseaza este atat de mic, incat le puteti numara pe degetele de la maini.
Orice persoana isi poate dedica o jumatate de ora pe zi pentru urmarirea investitiilor sale. Cu timpul, veti capata experienta si verificarea pietei si a stirilor importante va va intra in rutina.
In plus, brokerul dvs. va va pune la dispozitie toate stirile si informatiile zilnice de care aveti nevoie.
Pe siteul nostru, https://tradinggear.ro, gasiti toate stirile si informatiile de care aveti nevoie, actualizate la zi, pentru a putea tranzactiona cu succes. De asemenea, ne puteti adresa intrebari sau propune teme de discutie pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Astfel, nu veti mai pierde nici macar atata timp pentru a cauta prin presa diferite stiri si analize, pentru ca site-ul nostru face acest lucru, in mod gratuit, pentru cititorii sai.
 
Alegerea unui broker. Obiective. Lista brokerilor autorizati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB.
Pentru a deveni un investitor pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, in primul rand, este necesar sa va alegeti un intermediar/ broker autorizat, prin intermediul caruia veti putea transmite dvs. ordinele in piata si pe care il veti putea imputernici sa introduca ordine in piata, in numele dvs., imputernicire pe care o puteti acorda telefonic sau prin intermediul email-ului.
Lista cu toti intermediarii, brokerii autorizati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, precum si comisioanele si depunerea minima initiala necesara, o puteti vedea la sfarsitul acestu ghid, in Anexa 1.
Deoarece toti intermediarii pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, sunt acreditati de ASF – sau au acreditari in tari membre UE, care le permit sa functioneze in zona economica comunitara – din acest punct de vedere nu trebuie sa va mai faceti griji, deoarece toti brokerii respecta legislatia in viguare.
Alegerea brokerului cu care veti colabora, mai ales daca sunteti la inceput de drum pe piata de capital, este un subiect pe care trebuie sa il abordati cu cea mai mare atentie. Sunt mai multe aspecte ce trebuie luate in calcul cand faceti aceasta alegere. O sa incep cu cele legate de partea materiala.
Daca doriti sa incepeti cu o suma mica pentru o bursa de valori, atunci trebuie sa consultati Anexa 1 si sa va notati ce brokeri ofera aceasta posibilitate, deoarece unii au reguli de investitii minime pentru sumele initiale destul de restrictive.
La polul opus, daca aveti experienta pe bursele de valori, pietele de capital, si dispuneti de o suma consistenta, atunci alegerea dvs. este mult mai usoara si consta numai in consultarea comisioanelor oferite de acestia si, bineinteles, in negocierea comisioanelor, deoarece foarte multi brokeri ofera posibilitatea de a negocia atunci cand vorbim de sume consistente investite si de rulaje mari.
Daca nu va incadrati in nici una dintre cele doua categorii amintite anterior, si doriti ca in brokerul dvs. sa gasiti un partener si un mentor, atunci trebuie sa analizati mai in detaliu ofertele intermediarilor. Ca si orice profesor pe care l-ati intalnit de-a lungul vietii dvs. si brokerul isi va pune amprenta asupra dezvoltarii si evolutiei dvs. ca investitor.
Cand eram incepator iar comisioanele nu aveau o importanta decisiva in alegerea intermediarilor, am cautat brokeri de la care sa am ce invata si de la care sa pot sa imi insusesc cate ceva din strategia si modul lor de analiza.
Astfel de brokeri am gasit, in general, la firmele de specialitate – nu la banci – deoarece acestea au mai mult personal dedicat acestei activitati. In plus, in general, acesti oameni sunt mai aproape de clienti si de nevoile acestora.
Brokerul pe care il alegeti trebuie sa se potriveasca nevoilor si obiectivelor dvs.
 

 

 

Stabilirea capitalului initial.
Astfel, daca dvs. va doriti sa incepeti cu o suma initiala mica, acesta trebuie sa va incurajeze si sa va asiste in evolutia dvs. ca si investitor.
Dar, cum alegem suma initiala?
Suma initiala investita nu trebuie sa ne afecteze in nici un fel modul de viata, nu trebuie sa depindem in nici un fel de aceasta si mai presus de orice, trebuie sa fim pregatiti sa incasam pierderi procentuale din aceasta suma, chiar daca acest lucru nu se va intampla niciodata.
Altfel spus, aceasta suma, este o suma de invatare, deoarece nici un fel de cont demonstrativ si nici un fel de simulari ale tranzactiilor nu o sa va pregateasca la fel de bine precum piata.
Este de preferat sa exersam in mod real, cateva luni, un an, pana ne simtim pregatiti sa crestem aceasta suma initiala, decat sa exersam, "paper trading", ani de zile si sa nu ne insusim mare lucru din aceste tranzactii.
 
Obiective de realizat. Randament.
Asa dupa cum am mai spus in acest material, obiectivele nu trebuie confundate cu scopul, misiunea.
Obiectivele sunt niste tinte pe termen scurt, iar acestea pot varia in functie de situatie, de gradul dvs. de expertiza - incepator sau avansat – de conditiile din acel moment din piete, etc.
De exemplu, daca sunteti un investitor incepator, obiectivul dvs. poate fi obtinerea unui randament superior celui oferit de catre depozitele bancare, concomitent cu urmarea unui curs si acumularea de cunostinte despre piata de capital, in locul, spre exemplu, obtinerii unui randament extrem, de la inceput.
Daca sunteti un investitor mai experimentat, obiectivul dvs. pentru o perioada de timp, in conditii de piata volatila, poate fi acela al securizarii fondurilor, obtinerii unui randament decent, limitarea riscului.
Tineti minte: Randamentul este direct proportional cu riscul! Nu exista castiguri substantiale concomitent cu expuneri la riscuri minime.
In functie de modul dvs. de a investi si de strategia utilizata, randamentul va fi mai mare sau mai mic, dar in permanenta va fi legat de riscul la care va expuneti.
Randamentul pe care il vizati trebuie sa fie potrivit profilului dvs. de risc.
 
 
Strategie.
Strategiile utilizate in tranzactionare difera de la investitor la investitor, in functie de tipul si de marimea fiecarui portofoliu in parte, de toleranta fata de risc al fiecarui investitor, de misiunea sau scopul fiecarei decizii de investitie si, chiar, de conditiile din piata.
Astfel, fiecare strategie este unica in felul sau, deoarece este dezvoltata si adaptata nevoilor fiecarui caz in parte si, nu poate fi judecata drept buna sau rea, corecta sau gresita, decat de catre piata, prin indeplinirea sau nu a obiectivelor si a misiunii pentru care a fost creata.
Un investitor incepator, cu un portofoliu de marime mica sau medie isi poate adapta si schimba mult mai usor strategia decat un investitor cu un portofoliu foarte mare si diversificat.
In conditiile unui portofoliu mic, diversificarea nu este obligatorie, si de cele mai multe ori nici nu este indicata. De ce? Pentru ca este mult mai greu sa gasesti 4-5 investitii potrivite si din sectoare diferite de activitate in mod simultan, decat una singura.
De aceea veti constata ca la inceput este posibil sa aveti randamente mai ridicate decat ulterior cand veti capata experienta.
Iarasi, s-ar ridica intrebarea: De ce?
Pentru ca avand un portofoliu mic, este mai bine sa aveti una – doua active in portofoliu, concomitent. Astfel din lista de active pe care le urmariti, puteti sa le alegeti doar pe cele in care aveti cea mai mare incredere si sa investiti, in ordine, in primul sau in primele doua, la un moment dat.
O investitie mica, poate fi lichidata usor, in cazul in care se dovedeste neperformanta. Datorita acestui fapt, puteti sa va adaptati perioada de mentinere a pozitiilor, de la termen scurt, chiar intraday, pana la termen mediu sau lung.
Dar, va putea face acest lucru, spre exemplu, un fond de pensii private? Evident ca nu. Pentru el nu va fi atat de usor sa gaseasca contraparte in piata, datorita dimensiunilor sale.
Dupa cum am mai scris si in articolele de pe site si la inceputul acestui material, strategiile se dezvolta si evolueaza odata cu investitorii. Nici o strategie nu este perfecta si nimeni nu ar trebui sa urmareasca acest lucru. Trebuie sa judecam numai daca o strategie este potrivita pentru noi sau nu, si daca este profitabila.
 

 

 

Risk/ Reward
In teoriile moderne, riscul nu mai este definit ca si posibilitatea de a se intampla un lucru nefast, ci, mai degraba, riscul este definit drept posibilitatea de a nu se intampla un fapt pozitiv sau favorabil.
Plecand de la aceasta definitie si in tranzactionare, ne confruntam permanent cu riscul ca analizele noastre si vestile pozitive despre anumite companii sa nu se concretizeze si, de aceea, evolutia respectivului activ sa fie una contrara intereselor noastre.
Pentru a minimiza efectele riscului se foloseste raportul Risk/ Revard, sau Risc/ Rasplata.
Teoretic, acest raport trebuie sa fie de minim 1:2.5, pentru ca tranzactia sa merite riscul asumat. In practica, vor exista situatii cand veti tranzactiona ignorand acest raport.
In general, riscul asumat este direct proportional cu tipul de investitor. Un investitor pe termen lung nu isi va asuma, spre exemplu, tranzactionarea intraday, care este mult influentata de zgomotul din piata. Acesta va incerca sa minimalizeze volatilitatea, prin tranzactii pe termen lung, cu o rasplata mare, care nu sunt influentate de variatiile zilnice , firesti, ale pietei, ci de fundamentele activului respectiv.
Pe de alta parte, un trader intraday, al carui profit depinde de rulajul capitalului, nu isi va asuma riscul blocarii capitalului pe termen lung, in cazul in care tranzactia nu confirma imediat.
Tranzactiile, modul de tranzactionare si riscul asumat, depind in foarte mare masura de felul nostru de a fi, de aceea, fiecare trebuie sa isi construiasca propiul sistem de tranzactionare.
 
 
Profilul de risc
Ca si oricare alta activitate economica si activitatea de tranzactionare este guvernata de riscuri. Riscurile nu pot fi niciodata eliminate in totalitate, dar daca le cunoastem, putem sa le tinem sub control iar impactul acestora poate fi scazut de la major la impact mediu, considerabil.
Riscurile cele mai severe, dar si cele asupra carora putem exercita un anumit control, sunt riscurile interne, proprii noua.
Nu putem, de exemplu, controla volatilitatea din piata, precum nu putem controla nici deciziile de politica monetara pe care iau bancile centrale.
Singurele riscuri pe care le putem oarecum controla, sunt riscurile legate de propria noastra persoana, de modul nostru de a actiona si, in consecinta, ne putem alcatui si planul de tranzctionare.
Oamenii nu sunt niciodata identici. De aceea, un plan de tranzactionare care functioneaza perfect pentru un prieten sau pentru brokerul nostru, la noi este foarte probabil sa nu dea rezultatele scontate.
Astfel, fiecare trader sau investitor trebuie sa isi alcatuiasca, in parte, profilul de risc, pentru a putea stabili ce plan de tranzactionare trebuie sa adopte.
In primul rand, cand doriti sa va alcatuiti profilul de risc, trebuie sa aveti clar in minte, de la inceput, misiunea dvs. in tranzactionare. Obiectivele le veti stabili in functie de misiunea si de profilul dvs. de risc.
Astfel, cei care au o toleranta crescuta fata de risc, isi pot stabili obiective mici, dar pe termene scurte, pentru a se potrivi cu stilul acestora.
Un trader cu toleranta pentru tranzactiile intraday, va trebui sa isi calculeze foarte bine nivelurile unde va plasa ordinele stop loss, precum si raportul R/ R.
De asemenea, trebuie sa tina cont ca intr-un interval de timp atat de scurt, piata este posibil sa evolueze in directia contrara celei firesti, datorita zgomotului din piata.
La polul diametral opus, se afla investitorii pe termen lung.
Acestia, trebuie sa priveasca cu mai putina strictete, de exemplu, plasarea ordinelor stop loss si evolutiile intraday. Ei, insa, trebuie sa acorde maxima atentie aspectelor fundamentale, pentru a putea stabili corect trendul si pretul tinta urmarit.
Intr-o investitie pe termen lung, nu beneficiezi de corectiile vremelnice aparute in piata. De aceea, acestia trebuie sa evalueze cu o atentie extrema un activ si conditiile generale macroeconomice inainte de a lua decizia de a investi.
Pentru investitor, cel mai bine, ar fi sa combine aceste doua tipuri de tranzactionare: cea pe termen lung si cea speculativa, pe termen scurt.
In acest mod, portofoliul va fi diversificat si veti avea si cea mai buna sansa de a profita de toate oportunitatile care apar in piete.
 

 

 

Psihologia tranzactionarii
In calea investitiilor si a tranzactionarii de succes, de cele mai multe ori, stau propriile noastre caracteristici interne.
Aceste obstacole trebuie intai cunoscute, pentru a putea fi eliminate. Cei mai multi investitori recunosc ca fac aceleasi greseli in mod repetat. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesti investitori nu au identificat in mod corect obstacolele care ii impiedica in mod continuu sa atinga succesul pe care il doresc in tranzactionare.
Obstacolele pe care investitorii le infrunta sunt diferite, de la un caz la altul, fiecare investitor avand propriul sau set de bariere cu care se confrunta.
Voi incerca sa prezint pe scurt cateva dintre cele mai comune obstacole de care se lovesc investitorii:
Emotiile sunt un concept comun in investitii. Acest lucru se datoreaza faptului ca emotia este o caracteristica umana cu un efect puternic in activitatea de tranzactionare. Investitorilor nu le plac, in general, vanzarile in masa, selloff-urile, care de multe ori ofera cele mai bune oportunitati in atingerea telului comun in investitii: "Cumpara ieftin si vinde scump".
De asemenea, cu toate ca exista o multime de carti si de materiale care arata deficientele investitiei euforice sau cu marea masa a investitorilor, totusi celor mai multor investitori nu le plac actiunile scoase de pe lista de favorite ale momentului. Astfel, sunt ratate o multime de posibilitati de a cumpara un activ subevaluat si sunt achizitionate doar cele pe care le cumpara toata lumea. La urmatorul selloff, acestea vor fi vandute, in panica, la un pret mic. In ce situatie ajungem? Cosmarul oricarui investitor: "Cumpara scump si vinde ieftin".
Lacomia este o alta caracteristica umana, care ii determina pe multi investitori sa nu isi marcheze profitul in speranta ca acele actiuni se vor aprecia si mai mult.
Prin contrast, multi investitori vor tine investitia perdanta mult prea mult timp, in speranta ca respectivele actiuni vor recupera. In acest caz, se poate ajunge in situatia in care, respectivii investitori vor spera ca azi sa recupereze pana la pierderea inregistrata ieri, maine pana la pierderea inregistrata azi si tot asa. Se ajunge intr-un cerc vicios care are ca rezultat scaderea drastica a valorii portofoliului.
Lipsa de cunostinte este o alta bariera comuna pe care o intampina multi investitori.
Foarte multi considera ca doar cumpararea si vanzarea activului potrivit este cheia pentru a face bani de fiecare data. De asemenea, unii considera ca au capacitatea de a bate piata si isi asuma riscuri inutile. Pentru a investi cu succes, un investitor trebuie sa inteleaga modul in care lucreaza pietele, ce influenteaza pretul activelor, precum si caracteristicile activelor de succes.
Mentinerea unui activ care s-a apreciat in mod substantial, este o alta greseala pe care o fac majoritatea investitorilor. Pe masura ce activul respectiv se apreciaza, portofoliul devine dezechilibrat, favorizand activul apreciat.
Este important pentru un investitor sa inteleaga ca echilibrarea unui portofoliu presupune vanzarea unora dintre cele mai performante active si cumpararea altor active de calitate, care inca nu au performat asa de bine. Piata tinde sa echilibreze portofoliile, dar nu intotdeauna in favoarea investitorului.
Nu ignorati niciodata imaginea de ansamblu. Luarea de decizii bazate pe fluxul si refluxul curent al pietei, afecteaza atingerea obiectivelor financiare pe termen lung.
Desi foarte multi investitori sunt convinsi ca investesc cu perspective pe termen lung, acestia continua sa ia decizii care se aplica mai mult ideilor pe termen scurt.
O practica comuna printre investitori, este sa investeasca foarte multi bani in actiuni si unitati de fond atunci cand constata ca piata a crescut, si sa le vanda, cuprinsi de panica, atunci cand piata scade.
Mentalitatea, psihologia si personalitatea sunt elemente cheie in tranzactionare.
Adoptarea unui sistem de tranzactionare de la o alta persoana, nu este posibila, de multe ori, datorita nepotrivirii de personalitate.
Nu toate strategiile de tranzactionare intraday sunt potrivite pentru oricine, precum nici strategia lui Warren Buffett si valorile sale investitutionale nu sunt potrivite pentru toata lumea.
 
 

 

 

Cresterea capitalului.
Cresterea capitalului este un moment de rascruce in cariera multor traderi/ investitori.
Multi dintre acestia considera aceasta etapa ca fiind doar una fireasca in cariera lor si nu dau importanta cuvenita acestui moment.
Cel mai probabil, odata cu cresterea capitalului se va modifica si misiunea dvs. ca trader sau investitor. In plus, strategiile si planul de tranzactionare folosite anterior vor suferi anumite modificari sau pur si simplu nu se vor mai aplica.
Unele modificari sunt impuse de noua dvs. misiune ca investitor, altele sunt impuse chiar de catre piata.
Cand tranzactionati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, datorita dimensiunilor reduse a acesteia, si a volumelor relativ mici tranzactionate, strategiile dvs. de tranzactionare vor trebui sa fie adaptate. De exemplu, va trebui sa va planificati din timp intrarile si iesirile din pozitii.
Spre exemplu, nu veti mai putea cumpara intreaga cantitate dintr-un activ deodata, pentru ca pretul este bun. Cantitatile mai mari dintr-un anume activ vor trebui achizitionate pe etape, prin ordine calculate si plasate din vreme.
In plus, cand veti decide sa lichidati o pozitie, aceasta nu va mai putea fi lichidata printr-un simplu ordin de vanzare la un pret care vi se va parea maximul acelei zile. Daca intr-o piata mica veti plasa un ordin mare de cumparare sau de vanzare, ceilalti cumparatori respectiv vanzatori vor oferi preturi mai atractive pentru ca ordinele lor sa fie executate intai, la cele mai favorabile preturi ale zilei.
Diversificarea portofoliului, optionala atunci cand vorbeam de o valoare scazuta a portofoliului, va deveni o necesitate.
Daca doriti, spre exemplu, sa achizitionati actiunile unei companii, sa spunem C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, va trebui sa va orientati spre tot sectorul din care aceasta face parte. In acest caz particular, sectorul de utilitati. Daca aceasta companie nu evolueaza pozitiv ca si un caz izolat, ci este un an propice pentru tot sectorul de utilitati, atunci este de dorit sa impartiti fondurile pe care doriti sa le alocati acestui sector, pe mai multe companii. In acest exemplu, ar trebui sa va orientati si catre compania S.N.T.G.N. Transgaz, TGN.
Sectoarele pe bursele de actiuni, in cazul nostru Bursa de Valori Bucuresti, BVB, performeaza ciclic. O bursa mica cum este Bursa de Valori Bucuresti, BVB, este influentata de evolutiile de pe bursele mai mari precum New York si Londra.
Si pretul unui anumit activ este ciclic, putand astfel fi anticipate momentele oportune cand este bine sa detineti acel activ, precum si pretul tinta de vanzare.
In cazul anumitor companii, puteti prevedea evolutia acestora, analizand evolutia companiilor mama. Pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, putem vorbi despre un astfel de caz la compania OMV Petrom, SNP. Compania sa mama este OMV Group.
Un investitor/ trader trebuie sa fie permanent atent la planul sau de tranzactionare, la managementul riscurilor si al capitalului si, in general, la orice observatii care ii pot fi de ajutor in atingerea scopului propus.
 
 
Resurse gratuite:
Dictionar de termeni economici.
Atunci cand cititi analize si stiri economice despre companiile sau marfurile de care sunteti interesati, este indicat sa intelegeti termenii folositi de autori si conotatiile acestora. Toate analizele si materialele oferite de catre brokeri sau de catre firmele de investitii folosesc un limbaj specific si anumiti termeni pentru ca aceste documente sa fie cat mai compacte si mai usor de parcurs de catre cei avizati. Cu cat cunoasteti mai bine termenii si notiunile de baza la care aceste materiale fac referire, cu atat mai usor va va fi sa intelegeti si sa judecati valoarea acestora.
Siteul nostru, https://tradinggear.ro va pune la dispozitie un Dictionar de Termeni economici, care este permanent actualizat, pentru a raspunde tuturor exigentelor pietei. Dictionarul de Termeni Economici pus la dispozitie de catre noi, isi propune sa explice cei mai des intalniti termeni folositi in limbajul economic, intr-o maniera usor de inteles atat de catre cei incepatori in acest domeniu, cat si de catre cei avizati.
 
 
Consultanta gratuita.
Pentru a schimba idei si opinii despre tranzactii si tranzactionare am creat atat o rubrica de Discutii in siteul nostru, cat si o adresa de email dedicata acestui lucru: propuneri[at]tradinggear.ro. Pentru orice fel de interventii, discutii sau propuneri legate de acesta activitate va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.
Schimbul de idei pe astfel de teme va ajuta la imbunatatirea increderii in tranzactionare, investitii, oameni si nu in ultimul rand a pietei locale.
 

 

 

 

Strategie de Tranzactionare | Managementul Capitalului | De Retinut - Punctele 5, 13, 14

 

In acest material vom explica pe larg punctele 5, 13 si 14 de la meniul "De Retinut". In ultima perioada piata de capital ne-a demonstrat importanta unui management al capitalului adecvat si importanta stabilirii din timp a obiectivelor si a prioritatilor de tranzactionare.

Selloff-urile ca cele din luna august 2015 si ianuarie 2016, ofera oportunitati de investitie acelor traderi care analizeaza permanent piata si prevad din timp aceste fluctuatii firesti ale preturilor.

Primul punct se refera la agonisirea in mod treptat a volumului dorit dintr-un anumit activ.

Astfel in aceasta strategie este de dorit ca achizitionarea actiunilor sa se faca in etape, iar sumele alocate in fiecare etapa sa creasca cu un anumit procent fata de etapa precedenta.

Intai de toate trebuie sa ne stabilim suma totala pe care dorim sa o investim intr-un instrument financiar, pe care o vom nota cu ST.

Vom avea urmatoarele etape cu sumele alocate: S1, S2, … , Sn, unde:

S2 = S1 + x%•S1;

S3 = S2 + x%•S2;

..

.

Sn = Sn-1 + x%•Sn-1;

deci:

S2 = q•S1;

S3 = q•S2; …

..

.

Sn = q•Sn-1;

unde q este ratia de majorare a etapelor, adica q = 1 + x%•1; si x este procentul dorit, adica x = 10, 12, 15, … etc.

Observam ca:

Sn = S1 * qn-1.

Pentru a exemplifica aceasta metoda pe date concrete de tranzactionare, vom lua urmatoarele doua active: TEL si TGN si evolutia acestora in perioada 8-22 ianuarie 2016.

Vom presupune ca pentru fiecare dintre cele doua companii dorim sa alocam o suma totala, ST = 10000 RON.

De asemenea dorim ca suma din fiecare etapa sa fie majorata fata de precedenta cu 10%, deci q = 1.1 si sa avem un numar total al etapelor de n = 5.

Stim ca:

ST = [S1*(qn - 1)] / (q - 1); - suma primilor n termeni ai unei progresii geometrice

In cazul nostru: S1 * (1.15 - 1) / (1.1 - 1) = 10000; sau S1 = 1637 RON.

Apoi ne vor rezulta sumele pentru restul etapelor:

S2 = 1807 RON;

S3 = 1987 RON;

S4 = 2186 RON;

S5 = 2404 RON si

ST = 10021 RON, deoarece am lucrat cu aproximari.

In continuare vom stabili si valorile la care am putea plasa ordinele in piata in functie de evolutia zilnica, trend, valori suport:

 

 Grafic Transelectrica TEL si Transgaz TGN in perioada 8 22 01 2016

Obtinem pentru Transelectrica urmatoarele valori:

P1 = 28.5 RON;      P2 = 27.1 RON;       P3 = 26.6 RON;       P4 = 26.1 RON;       P5 = 26.55 RON;

 

Si sumele cheltuite in realitate pentru fiecare etapa in parte, respectiv volumele achizitionate:

V1 = 57 actiuni; S1' = 1624.5;

V2 = 66 actiuni; S2' =1788.6;

V3 = 74 actiuni; S3' =1968.4;

V4 = 83 actiuni; S4' = 2166.3;

V5 = 90 actiuni; S5' = 2389.5;

si: VT = 370 actiuni; respectiv ST' = 9937.3; de unde ne rezulta un pret mediu pe actiune:

PM = 26.8575 RON/ actiune.

La fel si pentru Transgaz, obtinem urmatoarele valori:

P1 = 269 RON; P4 = 244.5 RON;

P2 = 257 RON; P5 = 252 RON;

P3 = 241.5 RON;

Si sumele cheltuite in realitate pentru fiecare etapa in parte, respectiv volumele achizitionate:

V1 = 6 actiuni; S1' = 1614 RON;

V2 = 7 actiuni; S2' = 1799 RON;

V3 = 8 actiuni; S3' = 1932 RON;

V4 = 9 actiuni; S4' = 2200.5 RON;

V5 = 9 actiuni; S5' = 2268 RON; si:

VT = 39 actiuni; respectiv suma totala cheltuita pentru achizitionare Transgaz, TGN, ST' = 9813.5 RON; de unde ne rezulta un pret mediu pe actiune:

PM = 251.62 RON/ actiune.

Evident ca aceasta strategie se poate imbunatatii semnificativ, daca tinem cont ca in permanenta trebuie sa plasam ordine la preturi avantajoase pentru noi, chiar daca acele preturi par sa nu fie atractive pentru vanzatorii la momentul plasarii. De asemenea suma pentru o etapa poate fi impartita in 2-3 ordine cu preturi in usoara scadere.

Din tranzactia de fata am obtinut un pret mediu pentru Transelectrica, TEL, de 26.8575 RON/ actiune, iar pentru Transgaz, TGN, de 251.62 RON/ actiune, preturi extrem de bune.

De asemenea trebuie sa detineti in permanenta o rezerva de capital in cont, special pentru oportunitatile care apar in piata.

Calculele efectuate in acest material nu trebuie sa fie facute de catre investitor, deoarece platformele de tranzactionare afisaza aceste date.

Pe scurt, nu investiti niciodata tot capitalul pe care doriti sa il alocati unui anumit instrument financiar printr-un singur ordin, decat daca sunteti absolut sigur ca acel pret este o oportunitate pe care nu o veti mai intalni curand.

 

 

 

 

 

 

Facebook Login Google Login Twitter Login Linkedin Login
Ce comision practica brokerul tau pentru tranzactionarea online pe BVB?