• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Indicele BET a scazut ieri la 6414 puncte, chiar mai jos decat prevazusem noi in prima jumatate a lunii decembrie 2015, pe fondul ingrijorarilor privind pretul petrolului si a evolutiei economiei chineze.

Faptul ca dintre toate companiile importante listate pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, bancile au inregistrat cele mai mari scaderi, arata inca o data, daca mai era nevoie, ca anul 2016 nu va fi un an prielnic bancilor din punct de vedere al evolutiei pretului actiunilor.

In schimb companiile pe care le urmarim inca de la sfarsitul anului trecut, S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, si C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, au suferit cele mai mici scaderi ale pretului actiunilor, fapt ce arata importanta cu care privesc investitorii detinerea actiunilor acestor companii in propriul portofoliu in anul 2016.

Cu toate acestea compania S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, ne-a oferit surpriza placuta de a scadea ieri la pretul de 260 RON/ actiune, pret care nu a mai fost atins din data de 5 noiembrie 2015. Va reamintesc ca pretul minim la care s-au tranzactionat actiunile acestei companii pe parcursul anului 2015 a fost de 255 RON/ actiune si a fost atins in sedinta din 24 august.

 

Grafic TGN 6m BVB 15 1 2016

 

Desi probabil oricine si-ar fi dorit sa cumpere actiunile C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, la un pret scazut pana spre 26 RON/ actiune, aceasta companie a rezistat cel mai bine la volatilitatea din ultima vreme, pretul minim al ultimei perioade fiind atins ieri, 14.01.2016, 27.9 RON/ actiune. Transelectrica, TEL, este compania care s-a comportat cel mai bine in acest an, stabilindu-si un suport la valoarea de 28 RON/ actiune.

 

Grafic TEL BVB 15 1 2016

 

La o evolutie pozitiva in acest an ne asteptam si din partea companiei Electrica, EL, al carui suport pare sa fie 11.96 RON/ actiune. Cu putina atentie insa, este posibil sa existe sanse de cumparare a actiunilor Electrica, EL, si sub acest suport, probabil in jurul valorii de 11.8 - 11.6, dar acest lucru doar in urma plasarii din timp in piata a unor ordine de cumparare. Totusi din partea Electrica, EL, am astepta un pret maxim pentru acest an de doar 14 - 14.2 RON/ actiune in lipsa unor actiuni ferme din partea acestei companii. Previziunile de 17 RON/ actiune El din partea unor brokeri par mult prea optimiste in acest moment si nejustificate nici din punct de vedere al analizei tehnice, cat mai ales din punct de vedere al analizei fundamentale.

In contextul circumstantelor internationale, ne asteptam la o volatilitate ridicata, cel putin in prima parte a anului, volatilitate ce va favoriza tranzactiile pe termen scurt.