• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Privind cotatiile celor mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti am incercat sa fac urmatorul exercitiu de gandire:

"Presupunand ca astazi mi-am deschis un cont de tranzactionare si am o anumita suma disponibila de investit, mai mare sau mai mica, asta chiar nu conteaza, in ce as investi pe BVB? Contul este proaspat deschis, deci nu am nici o pozitie deschisa, numai banii cu care am alimentat."

Indicele BET il discutam la sfarsit, o sa vedeti de ce.

Prima categorie: bancile. Cele doua mari banci listate pe BVB, BRD - Groupe Societe Generale, BRD, si Banca Transilvania, TLV, se tranzactioneaza la 11.9 RON/ actiune, respectiv 2.39 RON/ actiune. BRD pare sa-si fi consumat toata energia in ascensiunea de anul acesta, ba mai mult zona 11.96 - 12 RON pe actiune pare sa fi devenit noua rezistenta. Banca Transilvania, TLV, este in continuare sustinuta de programele de rascumparare de actiuni proprii, dar si aceasta pare ca si-a stabilit pragul de 2.4 RON/ actiune ca fiind unul greu de depasit. In plus, la ultima sedinta de politica monetara din 2015, BNR a pastrat nemodificata dobanda de politica monetara la 1.75%, iar nivelul rezervelor minime obligatorii a ramas deasemenea neschimbat. Deoarece BNR a precizat ca noile cifre privind prognozele inflationiste ii confera un spatiu limitat pentru viitoare reduceri  ale dobanzii cheie, este clar ca mai jos de 1.75% rata dobanzii cheie nu va cobori. Dar cat si cand va urca? Pentru companii, aceasta dobanda, relativ scazuta pentru Romania, a conferit un spatiu destul de generos pentru acordarea de dividende si pentru rascumparari de actiuni proprii. Daca BNR nu va contina cu politici monetare permisive aceste doua aspecte se vor diminua.

Despre Erste Group Bank AG ca sa discutam corect ar trebui sa o punem in contextul evolutiei pietei de la Viena, de aceea o sa ii rezervam un alt articol.

O atentie deosebita as acorda chiar actiunilor Bursei de Valori Bucuresti, BVB, care in acest moment se tranzactioneaza la nivelul la care se tranzactionau la jumatatea lunii decembrie 2013. Dupa un an de "pauza", fara IPO-uri si dupa alegerea unei noi conduceri ar fi timpul ca BVB sa inceapa sa surprinda placut investitorii.

Dupa cam am mai scris si in alte articole, companiile din sectorul energetic par cele mai atractive pentru anul 2016. Transelectrica, TEL, pare sa-si fi stabilit un nou suport la valoarea de 28. Dar pentru a intra intr-o pozitie long pe Transelectrica, TEL, eu personal as astepta un spike care sa aduca pretul ceva mai jos. Si o sa vedeti de ce spun acest lucru:

Pe 16 decembrie este asteptat ca Fed-ul sa creasca dobanda cheie. Acesta crestere, fie ea si cu doar 0.25 de procente, asa cum cel mai probabil o sa o faca, o sa produca o reactie destul de puternica in piete, pe termen scurt. Aceasta reactie o sa se propage si pe Bursa de Valori Bucuresti. Si acum priviti graficul pe care l-am lasat la urma, BET:

 

 Grafic BET 9 12 2015 Double Top

 

Dupa evolutia in range din ultimele saptamani plus anuntul Fed este de asteptat ca piata sa se reaseze, cel mai probabil printr-un selloff.

Luna decembrie este cunoscuta in mod traditional ca fiind o luna in care volumele tranzactionate scad, prin urmare cei care raman in piata pe toata perioada cat aceasta este deschisa vor avea atat oportunitati de cumparare cat si de vanzare.