• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Din ce in ce mai des auzim scenarii sumbre si explicatii, de ce o ducem rau sau ca trebuie sa zicem merci ca o ducem mai bine decat altii. De exemplu grecii. Ce s-a intamplat la ei si cum putem intelege si profita din acest fenomen. In primul rand ar trebui sa admiram faptul ca reprezentantii eleni, desi vinovati de situatia actuala, isi reprezinta poporul cum pot ei mai bine, cu verticalitate, si nu cedeaza in fata presiunii oficialilor europeni. Salariile grecilor erau undeva la 2000 euro, salariul mediu. Va intra Grecia in default? In principiu nu. Oficilaii europeni vor mai da un ultimatum la ultimatum si asa se va mai amana problema. Si chiar daca, presupunand prin absurd, Grecia va iesi din zona Euro ce se va intampla cu Euro? Se va devaloriza? In prima faza probabil ca da. Dar sa nu uitam ca pe termen mediu si lung Euro se va consolida daca Grecia va iesi din zona Euro.

Fed-ul daca va creste dobanda la USD o va creste in toamna nu la sedinta de maine. Astazi perechea EUR USD se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.12360. Cat despre bursa de la Bucuresti, astazi este mai rosie decat o vulpe. Dar sa vedem daca se poate si castiga ceva din aceasta situatie, daca vreo companie romaneasca se tranzactioneaza aproape de support:

 

Simbol Pret curent Min 52 sapt. Possible Target Profit(%)
TEL 25.5000 18.7500 29.0000-30.0000 13.72
EL 11.9000 10.7200 14.0000 17.64
SNP 0.3620 0.3490 0.3950 9.11
TLV 2.0830 1.5690 2.3500-2.4500 12.81

 

Nu ar fi rau nu? Mai ales ca target-ul ales este undeva prin iulie-august, si ca piata inaintea unui eveniment important, de obicei, actioneaza in sens contrar asteptarilor. Iar companiile din exemplul nostru se tranzactioneaza aproape de suporturile lor recente. In tabel sunt minimele din ultimele 52 de saptamani. Dar sa le luam pe rand: TEL si TLV cu greu vor mai ajunge acolo dupa evolutia lor recenta, iar pretul este deosebit de bun dupa scaderi bruste. Dupa asemenea scaderi, de obicei, urmeaza reveniri fie ele si temporale.

Dar daca nu cresc? Imi vine in minte un vechi banc:

“ Romanii, francezii si englezii concurau la o licitatie pentru construirea unui pod.Prima data, in fata comisiei se prezinta francezii:

- Echipa noastra incepe constructia de pe ambele maluri si cu ajutorul GPS-ului ne intalnim la mijloc cu o eroare de doar 2 centimetri.

Comisia: Bine! Bravo!

Vin si englezii:

-Echipa noastra incepe constructia de pe ambele maluri si cu ajutorul laserului ne intalnim la mijloc cu o eroare de doar 2-3 milimetrii.

Comisia impresionata: Bine! Bravoo!

Vin si romanii:

- Echipa noastra incepe constructia de pe ambele maluri.

Comisia:-Bun.  Si cum va intalniti?

- Pai daca ne intalnim bine. Daca nu o sa aveti 2 poduri.”

Asa si in exemplul nostru: Daca cresc repede bine, daca nu respectivele  companii dau dividende si pana la urma oricum vor creste.

* Acest articol exprima parerea tradinggear si nu constituie recomandari de investitii.