• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Odata cu publicarea rezultatelor financiare, pentru perioada ianuarie - martie 2016, ale companiei OMV Petrom, SNP, ne propunem sa realizam profilul de risc al investitiei in actiunile companiei, in care sa identificam principalele riscuri la care sunt expuse actiunile Grupul OMV Petrom, SNP, precum si impactul pe care acestea le pot avea asupra valorii actiunilor.

Grupul OMV Petrom, SNP, are ca obiect de activitate extractia, procesarea, transportul si vanzarea de hidrocarburi, segmente de activitate grav afectate de conditiile de piata internationale.

Criza petrolului inceputa la jumatatea anului 2014 este departe de a se fi sfarsit, chiar daca in ultimele saptamani pretul petrolului a fost ceva mai stabil si a fluctuat in jurul valorii de 45 USD/ baril. Ultimele stiri ne indica faptul ca situatia de preturi scazute la petrol va continua, deoarece Arabia Saudita este in continuare hotarata sa isi pastreze strategia de aparare a cotei de piata, strategie ce, in ultimul an si jumatate, a dictat politica membrilor OPEC in stabilirea nivelurilor productiei de petrol. Ne mentinem prognoza conform careia pretul petrolului va mai atinge noi minime, inainte de a creste abrupt, rally, iar nu cu 5 - 10 USD/ baril/ an, asa cum se arata in anumite analize.

In acest context international, companiile din domeniul petrolier sunt obligate sa isi reduca investitiile si numarul de angajati, angajati care, asa cum am spus si in articolele precedente, au o inalta calificare.

Pe noi, ca investitori, ne intereseaza sustenabilitatea companiei OMV Petrom pe termen lung, deoarece vorbim despre o investitie pe termen mediu si lung, precum si raportul Risk/ Reward la care suntem supusi.

De bunul mers al companiei, sunt interesati si direct responsabili angajatii si conducerea acesteia, iar dupa raportarile periodice ale companiei nu avem motive se ne indoim de buna-credinta si de competenta acestora. Repet, cadrul international in care isi desfasoara activitatea compania OMV Petrom, SNP, este unul extrem de complicat si care implica multe riscuri, dar care genereaza o oportunitate de investitie pe termen lung, oportunitate intalnita rar, daca ne uitam la preturile la care se tranzactioneaza celelalte companii principale listate pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si nu numai.

In contextul general de pe pietele de capital, din acest an, si al unei vorbite crize iminente a activelor, investitia intr-o companie al carei pret a fost deja afectat de criza - criza petrolului - capata cu atat mai mult sens.

In urmatorul grafic se observa ca petrolul WTI pare sa fi atins un maxim pentru aceasta perioada si odata rezolvata problema incendiior de padure din Canada si reluarea productiei in aceasta tara, stocurile vor incepe sa creasca si inevitabil pretul petrolului sa scada. Dupa unele opinii, inceperea sezonului de condus din SUA, va determina pretul petrolului sa ramana ridicat pentru urmatoarea perioada. Dar, nici macar masinile americane nu pot consuma cat pot produce anumite reveniri pe piata a unor tari precum Libia, Nigeria si o crestere a productiei din partea Iranului.

 

Grafic petrol WTI 20 05 2016

 

De asemenea, in graficul evolutiei actiunilor OMV Petrom, SNP, observam ca acestea au scazut constant, indiferent de revenirile vremelnice ale pretului petrolului, semn ca investitorii asteapta semnale clare de rezolvare ale situatiei actuale din piata petrolului pentru a intra puternic la cumparare.

 

Grafic SNP 6m 19 05 2016 BVB

 

De asemenea, mai este un fapt foarte important care influenteaza evolutia actuala a actiunilor companiei: Fondurile de investitii incearca sa isi reduca participatiile masive la aceasta companie. Asa cum am exemplificat si in materialul "Ghidul micului investitor la Bursa de Valori Bucuresti, BVB", nu este usor sa iti gasesti contraparte in piata pentru volume foarte mari de actiuni.

Dar cum poate influenta intentia fondurilor de investitii de a-si reduce participatia, un investitor privat?

Pe termen scurt, aceste actiuni nu se pot aprecia in mod sustenabil, deoarece sunt cantitati mari de actiuni in piata care trebuie vandute. Deci, chiar daca maine cei din OPEC ar hotara sa reduca productia, pretul actiunilor OMV Petrom, SNP, nu se va aprecia cu mult si pe termen lung. Pentru o apreciere sustenabila, nu una de moment, este nevoie ca aceste pozitii mari sa fie lichidate si de asemenea rezultatele financiare ale companiei sa se imbunatateasca semnificativ. Pentru asemena lucruri - si aici repet: Daca maine s-ar lua decizia reducerii productiei de petrol la nivel mondial - tot ar fi nevoie de un an de zile pentu ca actiunile acestei companii sa isi revina.

Dar, trebuie sa tinem cont si de situatia actuala de pe principalele burse de valori, care este oricum, dar nu bullish. Situatia economiei chineze, desi a parut a se linisti pentru o scurta perioada, isi sporeste datoriile de la o luna la alta. Aceasta situatie creaza o incertitudine pe piata, iar in acest moment investitorii nu vor sa isi asume riscul.

Punand cap la cap toti acesti factori care influenteaza pietele de capital mondiale si evolutia acestora de la inceputul anului pana in prezent, ce investitie ar putea fi mai potrivita - ne referim aici doar la actiuni - decat intr-o companie ale carei active deja s-au devalorizat, dar inca este loc de cumparare chiar si la preturi mai bune?