• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Ieri 23.06.2015 presedintele TLV, domnul Ciorcila si-a redus participatia pana la un nivel de aproximativ 4.1353%, ne informeaza notificarea transmisa BVB. Nu am considerat necesara publicare acestei stiri ieri, deoarece am considerat ca este vorba doar de o tranzactie care influienteaza greutatea voturilor in AGA.

Astazi observam o impartire clara a pietei intre castigatori si perdanti intre companiile importante listate pe piata de la Bucuresti. Actiunile Bancii Transilvania s-au tranzactionat astazi intre 2.041 si 2.06 Ron pentru o actiune inregistrand pana la aceasta ora o scadere de 0.58%.

Mentionam ca dupa gap-ul din data de 12.06.2015 actiunile TLV au fluctuat in intervalul (2.04;2.1), executand o evolutie in range.

Nu putem sa nu ne intrebam daca reducerea participatiei are numai un motiv administrativ, legat de proportionalitatea voturilor, sau domnul presedinte a considerat ca poate instraina actiunile in acest moment deoarece obtine un pret bun?

In continuare o sa facem un exercitiu sa vedem cam ce risc si ce rasplata ne-am asuma daca ne-am dori sa cumparam in acest moment actiuni TLV.

Pentru acest lucru vom alege un suport si o rezistenta pe termen ceva mai lung:

Pentru suport as alege o valoare dinaintea programului de rascumparere lansat de banca si anume 1.716 Ron. Pentru rezistenta o sa aleg o valoare din timpul programului, ceva mai optimista si anume 2.39 Ron. Plecand de la valoarea la care se tranzactionau astazi actiunile in preinchidere si anume 2.049 Ron o sa facem un calcul simplu:

Daca pretul creste am castiga 0.341 Ron/actiune.

Daca pretul scade am pierde 0.333 Ron/actiune.

Raportul nostru R/R este 1.02.

Teoria spune ca trebuie sa fie minim 2. Plus ca valoarea de 2.39 are un plus si un minus: a fost atinsa in perioada derularii programului de rascumparare, dar in luna august, luna traditionala de concedii, cine-i harnic si munceste poate totusi spera sa obtina un pret bun.