• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

O revenire a pretului petrolului peste 30 USD/ baril, revenire sustinuta de speculatiile potrivit carora ar exista anumite discutii intre Rusia si OPEC despre reducerea productiei de petrol si o stabilizare relativa a indicelui Shanghai, in China, au ajutat bursele sa isi revina dupa un inceput de an deosebit de slab.

Selloff-ul din aceasta luna a creat oportunitati de cumparare pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, dar cu ce pret? Absolut toate companiile importante listate pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, au inregistrat scaderi de la inceputul acestui an si pana in prezent.

Compania C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, a ajuns spre valoarea de 26 RON/ actiune, valoare la care doar speram sa mai ajunga intr-un articol de pe 15 ianuarie. Pe data de 20 ianuarie, C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, a atins minimul de 26.05 RON/ actiune, pentru ca doua zile mai tarziu sa atinga un maxim de 28.65 RON/ actiune, dand posibilitatea traderilor mai atenti sa speculeze un castig de pana la 9.98% in doar 48 de ore. Aceasta companie s-a tranzactionat la preturi deosebit de rezonabile in ultima perioada, dand ocazia si investitorilor pe termen mediu sa actioneze.

Compania S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, in schimb, a atins un minim al acestei perioade la valoarea de 241 RON/ actiune, valoare care nu a mai fost atinsa de la sfarsitul anului 2014. Actiunile companiei s-au tranzactionat timp de trei zile in intervalul 241-250, oferind de asemenea posibilitatea achizitionarii acestora la un pret foarte bun.

In schimb, actiunile bancilor BRD - Groupe Societe Generale, BRD, si Banca Transilvania, TLV, nu prea au fost cautate de catre investitori, acestea stabilindu-se la un pret deosebit de scazut pentru ultimele luni.Ultimele doua selloff-uri, cel din vara trecuta si cel din aceasta perioada ne-au reamintit cat de fragila este economia mondiala, si ce pericole pandesc bursele de actiuni.

Daca in aceasta perioada am fost extrem de optimist, lucru pe care l-am si aratat numind aceste selloff-uri, oportunitati, nu tot astfel va trebui sa privim o eventuala vanzare in masa peste 5-6 luni, daca aceasta se va mai intampla.

In ultima perioada, singurele "stimulente" de pe piata au fost cresterea sau nu a ratei dobanzii de politica monetara de catre Fed si zvonuri despre piata petrolului. Daca in urmatoarele luni nu o sa apara ceva concret despre evolutia pretului petrolului, sau vreun plan de consolidare al economiei mondiale, dupa urmatorul selloff, nu cred ca pietele isi vor mai reveni cu una cu doua.