• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Declinul ultimelor zile poate crea oportunitati pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB

Inceput de an dificil pentru bursele lumii pe fondul ingrijorarilor privind China si incetinirea economiei mondiale. Selloff-ul despre care vorbeam anul trecut in decembrie pare sa se intample in aceasta perioada. Dar de ce? De ce a fost cea mai groaznica prima saptamana de tranzactionare a vreunui an din istorie, asa cum o numesc marile ziare internationale?

Pentru ca subiectele ingrijoratoare care au animat anul trecut persista si pentru ca acestea nu s-au incheiat niciodata, doar atentia a fost abatuta asupra altor subiecte importante ale diferitelor momente. Dar se justifica aceste vanzari in masa? Dintr-un anumit punct de vedere da. Acest lucru trebuia sa se intample anul trecut in decembrie, dar se intampla in aceste zile.

In presa straina se vorbeste ca indicii DOW si NASDAQ au inchis cu peste 10% mai jos decat maximul intraday al ultimelor 52 de saptamani. De asemenea unii dintre cei mai mari investitori ai lumii compara situatia de astazi cu cea de la sfarsitul anului 2008. Tineti cont ca acesti mari investitori isi datoreaza succesul si averea unei gandiri diferite de cea a maselor, unei actiuni inverse, chiar, am putea spune. Brusc, acesti investitori sunt de acord cu toata lumea si mai ales cu presa care spune ca acea criza se va repeta chiar acum.

Ca situatia economica mondiala nu sta chiar pe roze, asta o stim cu totii. Dar tot asa statea si in ultimele sase luni, si acest lucru nu a impiedicat indicii DOW si NASDAQ sa doboare maxim dupa maxim.

Petrolul scade? Pretul petrolului scade din decembrie 2014. Poate provoca un colaps al economiei mondiale si al burselor? Depinde de cat va dura.

Dar cum putem beneficia de aceasta situatie?

Am putea sa cumparam ieftin, spre exemplu, atunci cand toata lumea anunta sfarsitul si preturile scad.

Dar actiunile principalelor companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si-au cam mentinut pretul... Si aici ma refer la companiile urmarite in special anul acesta, C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, si S.N.T.G.N. Transgaz, TGN. Pai o varianta ar fi sa aplicam punctul 5 de la categoria De retinut. Trebuie amintit faptul ca si aceste companii care si-au mentinut oarecum pretul, au oferit totusi oportunitatea de cumparare la 28.6-28.5 RON/ actiune Transelectrica, TEL, si 268-270 RON/ actiune Transgaz, TGN.

Printr-o acumulare treptata ne putem asigura ca vom avea suficient capital disponibil pentru viitoarele oportunitati care cu siguranta vor aparea. Dar, totodata, avem si actiuni in portofoliu pe care le putem vinde in cazul in care Bursa de Valori Bucuresti, BVB, se incapataneaza sa evolueze contrar pietelor internationale si in special a celei americane.

Pe fondul scaderii pretului petrolului, spre 33 USD/ baril, actiunile OMV Petrom, SNP, s-au tranzactionat si cu 0.27 RON/ actiune, pret foarte atractiv pentru cei ce se gandesc sa investeasca pe termen lung in aceasta companie. Dar, declinul acestor actiuni inca nu s-a incheiat. Deja cred ca prognoza noastra de 0.25 RON pe actiune SNP, si WTI la 32 USD/ baril, este una optimista. Probabil ca preturile vor cobori si mai jos.

In final, datele economice, desi nu arata grozav,nu sunt atat de rele pentru a justifica un colaps iminent. Dar pentru investitorii care doresc sa isi sporeasca portofoliile la preturi cat mai scazute, aceasta dezorientare din piete este un fapt asteptat si pozitiv. In plus, daca indicii ar fi doborat maxim dupa maxim fara nici un fel de corectii, cat ar fi rezistat bursele si in momentul declicului unde s-ar fi ajuns?