• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Chiar si observatorii de ocazie stiu ca petrolul exercita o influenta neobisnuita asupra burselor de actiuni. Ceea ce este mai putin clar este cum a ajuns piata energiei sa impuna sentimentul dominant in industrii, aparent fara nici o legatura cu pretul petrolului.

Cauzele conteaza dat fiind faptul ca miscarea a fost deosebit de ampla.

In anul 2016, bursele din Statele Unite au pierdut aproape 1600 de miliarde de USD. Daca pretul petrolului contribuie ar trebui sa stim in ce fel.

Bloomberg prezinta patru teorii care stau la baza acestei conexiuni.

Acestea variaza de la un semnal economic direct, la speculatii potrivit carora ieftinirea petrolului poate provoca ieftiniri in masa si poate afecta in cele din urma intreg sistemul financiar. Nici una nu este emisa de catre o autoritate si este posibil ca ceva cu totul diferit sa creeze aparenta ca bursele de actiuni si pretul petrolului sunt direct corelate. Acestea sunt ipotezele cel mai des citate de catre investitori.

Economia

Teorie: Toti traderii de petrol detin informatii cu privire la directia economiei mondiale si preturile in scadere indica faptul ca ne indreptam spre recesiune.

Bursele de actiuni din SUA au luat nota, sau au tras aceeasi concluzie pe cont propriu.

Scepticii ar spune ca scaderea pretului petrolului este o problema legata de supraproductie: daca cererea ar scadea, atunci acest lucru ar semnala un colaps al economiei globale.

Totusi, impreuna cu incetinirea cresterii din China, cei cu perspective bearish, insista in a face o legatura intre scaderea pretului petrolului si ingrijorari cu privire la cerere.

Creditul

Teorie: Pretul petrolului se afla la baza valorii atat de multor obligatiuni corporative si imprumuturi, incat declinul de 57% din iunie si pana in prezent va provoca o avalansa a cazurilor de nerambursare care va duce la falimentul bancilor si al fondurilor speculative.

Energia constituie o parte importanta din obligatiunile mai riscante, de 19% din Bloomberg High Yield Index, sau 284.1 miliarde USD.

Daca pretul petrolului ramane sub 30 USD/ baril, companiile mici din energie care au imprumutat bani pentru finantarea proiectelor ar fi in imposibilitatea de a rambursa datoriile.

Exista teama ca acest lucru s-ar putea rasfrange dincolo de sectoarele energetic si financiar: bancile ar putea inaspri conditiile liniilor de credit, adancind astfel criza creditelor. Aceasta frica alimenteaza vanzarile in masa de actiuni.

Investitiile

Teorie: Companiile din domeniul energetic si al materiilor prime construiesc si angajaza atat de mult in SUA si in eventualitatea in care s-ar opri, incasarile ar avea de suferit atat in interiorul cat si in afara industriei.

Desi petrolul ieftin este, cel putin teoretic, o binefacere pentru magazine si restaurante, actiunile sunt influentate mai mult de cheltuielile de afaceri, care sunt legate de marfuri. Potrivit datelor analizate de Bloomberg, in 2014 sectorul energetic a reprezentat aproape o treime din cheltuielile de capital din S&P500.

O companie din energie a cheltuit in medie 5.7 miliarde de USD pe CAPEX in acel an, in comparatie cu media de 1.5 miliarde a indicelui in general.

Locurile de munca in domenii precum foraj, fracturare si instalatii alcatuiesc 0.4% din totalul ocuparii fortei de munca din SUA, si 1.6% din valoarea adaugata reala, potrivit BCA. Investitorii sunt ingrijorati de faptul ca va disparea contributia sectorului energetic la economia SUA, pe masura ce pretul petrolului va scadea.

Comertul

Teorie: Cei mai mari investitori din lume sunt obligati sa vanda tot ceea ce nu le este indispensabil, pentru a compensa loviturile pe care le incaseaza prin detinerile legate de petrol.

Dupa ce au fost grav afectati in tranzactionarea marfurilor, investitorii ar putea face un pas inapoi si ar putea vinde actiunile.

Marii vanzatori ar putea fi natiunile bogate in petrol din Orientul Mijlociu si pana in America Latina, care detin intre 5 si 10% din totalul activelor la nivel global. Dupa ce ani la rand au folosit bani proveniti din petrol pentru a cumpara active, acum ei le vand, iar banii se retrag din instrumentele de investitii precum fondurile suverane, fondurile de stabilizare, fondurile de dezvoltare si rezervele valutare care stau in bancile centrale.

Potrivit Royal Bank of Scotland Group Plc. fluxul de petrodolari din economia mondiala, anul trecut, a scazut la putin peste 200 miliarde de USD, in scadere de la aproape 800 de miliarde in 2012.