• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Update Analiza oportunitatii de investitie in actiunile SNP Petrom

In ultima perioada observam o revenire a increderii in stabilizarea pretului petrolului, si probabil intr-o apreciere a acestuia. Dupa acordul de la Doha, acord fara participarea a doi mari jucatori de pe piata petrolului, Iranul si Irak-ul, increderea investitorilor in calmarea acestei piete sufocate de supraproductie, a fost recastigata. Aceasta apreciere a pretului petrolului a avut ca efect aprecierea pietelor de actiuni, si mai ales a companiilor petroliere care suferisera cele mai mari pierderi ale cotatiilor. Pentru moment, cel putin, aprecierea pretului barilului de petrol se propaga in cotatiile tuturor companiilor.

De la sfarsitul anului trecut, cand in piata erau numerosi optimisti, am sustinut ca va exista o vanzare in masa pe bursele de actiuni si deci si pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si am avut dreptate. Tot noi, cei de la tradinggear.ro, am sustinut ca acest selloff nu va fi o catastrofa de proportii, ci o reechilibrare a pietei si ca de aceasta data cotatiile se vor reaprecia. Din nou am avut dreptate. Dar, de vreo doua- trei saptamani, sustinem, si aici nu suntem singurii, ca daca nu se va schimba nimic fundamental, urmatorul selloff nu va mai trece la fel de usor precum au trecut primele doua.

Primele doua probleme fundamentale cu care se confrunta pietele astazi sunt scaderea cresterii economice din China si pretul scazut la care se tranzactioneaza petrolul astazi. O alta problema, mai putin discutata, este slabirea tuturor economiilor nationale, nu numai a celor emergente asa cum se incearca a se sugera. Aceasta problema este generata de lipsa oricaror masuri de stimulare economica, altele decat cea incercata inca de la finalul anului 2008, si anume scaderea dobanzilor cheie ale valutelor.

In aceste conditii, ca traderi sau investitori, trebuie sa cautam active care pot furniza castiguri substantiale pe termen lung, neafectate de perioade de contractii economice.

Desi poate la prima vedere, nu pare o idee buna investitia in actiunile unei companii care depinde in mod direct de pretul activului, care a fost una dintre cauzele situatiei de astazi, la o analiza mai atenta, compania OMV Petrom, SNP, poate asigura castiguri substantiale, chiar dublarea investitiei initiale.

Din raportarile pentru perioada ianuarie - decembrie 2015 ale Grupului OMV Petrom, SNP, observam ca investitiile au fost continuate, cifra pentru anul 2015 situandu-se la 3.895 miliarde RON, in scadere cu 38% fata de anul 2014, dar tinand cont de parcursul pietei petrolului si al companiilor petroliere in anul 2015, important de notat este faptul ca investitiile au continuat.

Un minus acordat OMV Petrom, SNP, este scaderea numarului de angajati la sfarsitul anului 2015 fata de finalul anului 2014, angajati cu o inalta calificare in domeniu, dar, din nou, scaderea de 5% este mult sub performantele negative ale pietei.

Determinarea perioadei necesare investitiei

Desi in piata in ultimele zile s-a creat impresia ca o intelegere a fost adoptata pe piata petrolului, pana in momentul in care nu vom vedea parcursi pasi suplimentari, nu putem spune ca pretul petrolului este stabilizat sau ca o schimbare de trend este iminenta. Momentan avem doar un acord incomplet, menit sa mai linisteasca spiritele, si care poate duce la urmatoarele doua urmari:

  1. daca pasii care trebuie urmati pentru intarirea acestui acord intarzie sa apara, asa cum am fost obisnuiti de producatorii de petrol din Orientul Mijlociu, bursele de actiuni pot ajunge in fata unei noi vanzari in masa, mult amplificate de aceasta data si cu urmari pe termen lung. In acest caz se va ivi oportunitatea achizitionarii actiunilor OMV Petrom, SNP, mult sub pretul minim care a fost deja atins de 0.215 RON/ actiune.
  2. daca acesti pasi nu vor intarzia sa apara, pretul petrolului va creste, dar pretul actiunilor OMV Petrom, SNP, cel mai probabil, va creste mult peste cel al petrolului, caz in care achizitionarea actiunilor la un pret favorabil se va dovedi mai anevoioasa.

Pentru a stabili orizontul de timp necesar acestei investitii, voi incerca sa fac abstractie de orice speculatie personala sau existenta in piata si voi pastra intervalul de siguranta de 3-4 ani. Asigurand posibilitatea mentinerii pozitiei pe toata aceasta perioada de timp, se asigura o profitabilitate maxima, si de asemenea un risc minim.

Pretul la care au inchis vineri actiunile Grupului OMV Petrom, SNP, de 0.2485 RON/ actiune, este un pret ridicat pentru un investitor care a urmarit aceasta oportunitate de mai multe luni, si care acum poate astepta un pret mai bun. Pentru investitorii care nu au facut nici un pas in sensul achizitionarii de actiuni OMV Petrom, SNP, pentru portofoliul pe termen lung, acest pret este unul inca destul de ofertant, dar si acestia trebuie sa isi aloce in asa fel capitalul incat sa aiba posibilitatea achizitionarii actiunilor OMV Petrom, SNP, la un nou minim sub 0.215 RON/ actiune si de ce nu sub 0.2 RON/ actiune.