• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Daca este correct?... Fireste corect este ca votul in AGA sa fie proportional cu detinerea. Si deasemenea este corect ca o persoana sau o institutie sa cumpere cat poate si cat doreste.

Dar Toata aceasta discutie despre SIF-uri si felul in care este pusa problema este si principiala?

Aici se complica discutia. Sa ne amintim putin ce sunt SIF-urile si de ce au aparut acestea. Apoi sa ne amintim ce este Piata de Capital si ce rol are aceasta. Pentru ca piata de capital din Romania sa se poata dezvolta ar trebui sa isi concentreze atentia pe atragerea economiilor si investitiilor populatiei. Aici este problema, in Romania extrem de putini oameni stiu de aceasta posibilitate de a-si spori ecomomiile. Atat cat sunt ele! Majoritatea firmelor de brokeraj au o limita minima pentru deschiderea unui cont ridicol de mare… ajung chiar si la 10000 RON.

Iar SIF-urile… cum au aparut ele, isi mai aminteste cineva? Pentru o scurta istorie va recomand urmatorul articol: http://legeaz.net/dictionar-juridic/societate-de-investitii-financiare-sif .

In presa au aparut diverse interviuri cu diversi reprezentati ai grupurilor financiare, dar pe micii investitori i-a intrebat cineva? Sigur ca nimeni nu isi doreste ca politicul sa conduca aceste companii. Dar poate ca un numar mai mare de actionari reprezentati in AGA ( si nu de forma) in loc de unul sau doi actionari majoritari ar fi mai benefic pentru aceste societati.

S-a vehiculat tot mai des in ultimele zile ca SIF-urile sunt actorii principali ai pietei de capital. Tocmai aici este problema. Principiul pietei de capital se bazeaza pe implicarea cat mai multor investitori, mici si mari, activi si pasivi. Daca chiar se doreste ca in 2019 bursa de la Bucuresti sa nu dispara asta trebuie sa fie principala lor grija. Atragerea cat mai multor investitori si nu cat are dreptul sa detina unul sau altul.