• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Dupa un inceput de an dificil pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, dar in concordanta cu marile burse ale lumii, ne asteptam la o luna aprilie destul de agitata. Asupra actiunilor prinecipalilor emitenti ai Bursei de Valori Bucuresti, BVB, vor actiona doua forte in luna ce abia a inceput: una internationala si cealalta interna.

Pe plan international, se asteapta rezultatele intalnirii de la Doha, intalnire programata pentru data de 17 aprilie, la care vor lua parte atat producatorii de petrol OPEC cat si cei non-OPEC, pentru a discuta despre propunerea de inghetare a productiei de petrol la nivelurile lunii ianuarie anul curent. Deoarece singurele tari care vor cresterea productiei sunt Iranul si Libia, intrucat Arabia Saudita si Rusia deja produc aproape de capacitate maxima, chiar si un acord de inghetare la aceste niveluri record, va avea un impact redus asupra pietei. Cu toate acestea, WTI si Brent s-au stabilizat la peste 35 USD/ bari.

Evolutia petrolului este interesant de urmarit, deoarece pe langa actiunile companiilor din domeniul O&G, actiuni direct corelate cu pretul petrolului, toate celelalte actiuni, si deci si indicii burselor mondiale au inceput sa evolueze in concordanta cu acesta.

Pe fondul asteptarilor referitoare la aceasta intalnire dintre producatorii de petrol, ma astept ca pretul petrolului sa evolueze in plan negativ pana la intalnire, si sa ofere noi oportunitati de cumparare a actiunilor OMV Petrom, SNP.

Interesant de urmarit pe termen scurt sunt si actiunile Bancii Transilvania, TLV, care promit castiguri din dividend exceptionale si ale carei cotatii sunt simtitor sub randamentele propuse.

Pentru actiunile emitentului C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, care ocupa locul trei in acest moment in topul evolutiilor de la inceputul acestui an, graficul seamana pana la similitudine cu cel al indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, BVB.

Compania S.N. Nuclearelectrica S.A., SNN, isi continua evolutia negativa, semn ca nici anuntul propunerii de dividend de 0.33 RON/ actiune pentru anul 2015, dividend ce reprezinta un randament de 6.2% si nici pretul la care se tranzactioneaza in prezent compania, 5.3 RON/ actiune, nu au atras atentia investitorilor.

Este  destul de greu de stiut in acest moment daca atentia acordata la sfarsitul anului 2015 si inceputul acestui an companiei S.N.T.G.N. Transgaz S.A., TGN, a fost o decizie inspirata, dar daca pretul actiunilor va iesi din canalul de pret 260-270 si isi vor stabili un suport la valoarea 270 RON/ actiune, atunci vom putea spune ca afost o investitie profitabila.

Semnalele pe care le anuntam pe 10 decembrie 2015 cu privire la iminenta unei vanzari in masa pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si faptul ca aceasta vanzare in masa se va crea o oportunitate de cumparare sunt in acest moment mai mult decat evidente.

Graficul indicelui BET a descris un Double Bottom aproape perfect in perioada 5 ianuarie - 21 martie. Trendul descendent a inceput pe 5 ianuarie 2016, urmand sa atinga minimul din jurul valorii de 6010 puncte pe data de 18.01.2016. Linia de trend - a trendului descendent - a fost strapunsa pe data de 22.01.2016. Cresterea pretului a continuat pana la un maxim de 6463 puncte, dar sedinta de tranzactionare a fost inchisa la 6377 de puncte, deasupra liniei de trend descendente. Dupa atingerea maximului de 6414 puncte pe data de 5.02.2016, cumparatorii au fost descurajati si s-a incercat continuarea trendului descendent. Incercarea esueaza pe 11.02.2016, dupa atingerea minimului de 6009.88 puncte. Pozitiile de cumparare cresc in mod semnificativ si incepe o noua miscare ascendenta iar pe 26.02.2016, maximul anterior este strapuns si BET inchide la 6498 de puncte. Prin aceasta strapungere figura este confirmata.

Tinta pretului a fost in jurul valorii 6790 de puncte, atinsa pe 18.03.2016.

Pe 22.03.2016 a inceput un trend minor descendent. Acesta va atinge nivelele de rezistenta ale trendului ascendent anterior, pe care le-a testat pe 8 si 16 martie. Aceste nivele au devenit suport in momentul de fata si ma astept ca pretul sa fie respins spre nivelul de 7000 de puncte.

Daca aceasta miscare se confirma, inseamna ca vor exista oportunitati de speculat pe termen scurt.

 

Grafic BET 4 03 2016 BVB