• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Daca anul acesta a fost anul bancilor pe Bursa de Valori Bucuresti, nu se poate sa nu ne intrebam: ce sector va performa anul viitor?

Probabil ca multi va intrebati acest lucru, dar este o intrebare complexa, al carui raspuns nu cred ca tine de evolutia si nevoile pietei, ci mai ales de ultimele legi adoptate.

De ce spun asta? Pai de exemplu bancile sunt trase in jos de legea privind darea in plata care limiteaza suma datorata in contul creditelor ipotecare la valoarea garantiei. Pe de alta parte, transportatorii din domeniul energetic vor fi favorizati de liberalizari ale preturilor pe piata energiei, de cresterea tarifelor pentru transport, pe scurt de scumpiri.

O atentie sporita as acorda-o companiei Electrica, relativ recent intrata pe piata de la Bucuresti, in 2014, cu un parcurs bun pe BVB, dar mult sub asteptarile de la listare ale investitorilor.

Profitul net in T3/2015 al companiei Electrica, EL, a fost de 116 milioane RON, datorita cresterii veniturilor din distributia de energie electrica. Profitul in crestere, raportarile financiare bune si nici un istoric de tranzactionare negativ care din punct de vedere al analizei tehnice i-ar putea frana viitoare evolutii pozitive, fac din compania Electrica, EL, un activ demn de luat in calcul pentru alocarea resurselor financiare disponibile din portofoliu.

Tot legat de scumpirile anuntate din domeniul energiei, pe watchlist pot fi adaugate si Transelectrica si Transgaz. Desi aceste doua companii nu au avut o evolutie stralucita in acest an, dupa evolutia exponentiala din 2014 acestea trebuie urmarite cu atentie si eventualele resurse trebuie alocate treptat.

Totusi lipsa de stiri despre piata de capital romaneasca care a dominat acest an si lipsa unor IPO-uri in 2015 indica dezinteresul cu care este privita piata de capital autohtona si neluarea in calcul a acesteia ca varianta de plasare a economiilor populatiei.

 

Simbol Pret inchidere 26.11.2015
EL 12.14
TEL 28.65
TGN 270