• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Desi o crestere a ratei dobanzii de politica monetara a fost asteptata toata aceasta vara, joi seara, Fed a decis sa amane aceasta crestere pana, cel mai probabil, in decembrie.

Date fiind actualele evolutii de pe bursa din SUA si nu numai, decizia Fed nici nu putea fi alta. Interesant este insa ca aceasta decizie nu a fost urmata de cresteri spectaculoase. Ingrijorarea din piete este mare, iar investitorii nu mai pot fi linistiti cu una cu doua.

Cum ar putea influenta decizia Fed pretului petrolului?

⦁ Un dolar slab ar putea ajuta pretul petrolului pe termen scurt.

Pe termen scurt, pretul petrolului si USD sunt invers proportionale. Petrolul fiind cotat in USD, cand dolarul se intareste, petrolul are tendinta de a scadea, pentru a compensa moneda.

Dupa cum se poate observa pe graficul indicelui BET, acest selloff nu a fost nici primul si cu siguranta nu va fi nici ultimul. Acest selloff nu inseamna repetarea scenariului de la sfarsitul anului 2008. Conditiile de astazi din piete sunt ingrijoratoare, dar cu siguranta cele doua scenarii nu sunt similare.

 

Grafic BET 1y 20 09 2015

 In plus va mai amintiti prognoza de la inceputul acestui an, conform careia BVB va creste anul acesta cu 5-6%? Cu siguranta ar fi fost mult depasita daca s-ar fi atins maxime dupa maxime, de la nivelurile din aceasta vara. Aceasta corectie a readus cotatiile la un nivel atractiv.

In concluzie este suficient sa urmarim unul dintre urmatoarele doua active, WTI sau Brent, pentru a vedea daca situatia se calmeaza, sau aceasta scapa de sub control.