• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Vineri 8 aprilie 2016, Standard & Poor's a confirmat rating-ul Romaniei la BBB-/ A-3, cu perspective stabile. Desi acest calificativ este primul din categoria investment grade, recomandat pentru investitii, rating-urile acestor agentii ne intereseaza doar din perspectiva posibilitatii ca unele fonduri de investitii sa poata sau nu intra pe piata romaneasca.

Dupa aflarea vestii cum ca guvernul ar avea in vedere ridicarea nivelului minim pentru plata dividendului pentru companiile de stat de la 50% la 75%, actiunile companiei S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, au inregistrat o crestere puternica, inchizand saptamana de tranzactionare 4 - 8 aprilie 2016 la pretul de 284 RON/ actiune si ajungand astfel pe locul trei in topul evolutiilor de la inceputul acestui an, primele doua pozitii fiind ocupate de Banca Transilvania, TLV, cu o crestere obtinuta de la inceputul anului de 13.37% si C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, cu o crestere de 3.6% de la inceputul anului.

Dupa istoricul emitentului S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, am putea face observatia ca nu depasirea valorii de 280 RON/ actiune este o problema, aceasta valoare fiind depasita si in trecut in trei randuri, februarie 2015, iunie 2015 si august 2015, ci stabilirea unui suport pe termen lung la aceasta valoare. Daca pe plan international situatia va ramane relativ stabila si nu vor mai aparea evenimente importante negative, pe plan intern este posibil sa avem un an deosebit de favorabil evolutiei acestei companii.

Actiunile companiei C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, se afla, in schimb, la prima incercare de depasire a pragului de 30 RON/ actiune. La inceputul lunii iunie 2015, actiunile C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, au mai atins rezistenta din acea vreme de 30 RON/ actiune, dar nu a existat nici macar o incercare de strapungere la acea vreme.

Vineri s-a tranzactionat un volum important, 11825  de actiuni ale companiei C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, iar pretul a depasit pe toata durata sedintei de tranzactionare valoarea de 30 RON/ actiune, inchizand sedinta la valoarea de 30.2 RON/actiune.

Din nou, daca aceasta valoare de 30 RON/ actiune va deveni un suport pe termen lung pentru actiunile companiei, atunci ne putem astepta ca maximul atins in acest an sa fie undeva la 35-36 RON/ actiune, desi valoarea este destul de ridicata daca ne raportam la inceputul de an deosebit de slab al tuturor burselor lumii, nu doar al Bursei de Valori Bucuresti, BVB.

In ceea ce priveste compania S.N. Nuclearelectrica S.A., SNN, este foarte greu pentru un investitor sa precizeze o valoare la care actiunile acestei companii ar deveni profitabile, datorita evolutiei sale constante de la listare si pana in prezent. Nici macar anuntul propunerii unui dividend de 0.33 RON/ actiune, randament 6.2%, si nici anuntul ulterior cum ca guvernul are in vedere ridicarea nivelului minim pentru plata dividendului pentru companiile de stat de la 50 % la 75 %, anunt ce se refera si la compania S.N. Nuclearelectrica, SNN, nu au reusit sa scoata aceasta companie din evolutia sa bearish.

Graficul evolutiei acestui emitent, S.N. Nuclearelectrica S.A., SNN, nu ne ofera nici un indiciu cu privire la vreun suport, o valoare de la care un investitor ar putea cumpara in speranta ca aceste actiuni ii vor oferi vreun profit pe termen lung. Pentru cei care vor cu orice chip sa obtina profit din actiunile companiei S.N. Nuclearelectrica, SNN, singura posibilitate este sa speculeze orice scadere brusca urmata de reveniri pe termen scurt.

 

Grafic SNN Nuclearelectrica 11 04 2016 BVB

 

Banca Transilvania, TLV, are o evolutie contrara celorlalte banci, si ajutata de oferirea unui dividend extraordinar si de programele repetate de rascumparari de actiuni a inregistrat cea mai mare crestere din acest an, 13.37%.

Pentru cei interesati de actiunile companiei Electrica S.A., EL, acestea nu par sa dovedeasca nici in acest an o evolutie surprinzatoare ci, mai degraba, pretul potrivit pentru achizitionarea acestora se situeaza tot in intervalul 11.2 - 11.35 RON/ actiune, pentru a fi vandute mai apoi in jurul valorii de 12.5 RON/ actiune. Pentru investitorii de portofoliu, aceste actiuni nu sunt de lepadat, putand ca pe viitor sa se aprecieze considerabil. Personal, as incadra actiunile companiei Electrica, EL, intr-un portofoliu diversificat, acest activ fiind "unul cuminte", care ofera un randament de aproximativ 10%, cu un risc minim. Actiunile acestor companii sunt tinute peste valoarea de 11 RON/ actiune de fondurile de investitii, in special de cele de pensii private si de aceea, cumpararea actiunilor Electrica, EL, intr-un moment propice este indicata pentru scaderea riscului general al portofoliului si obtinerea unui randament sigur, chiar daca nu foarte mare.