• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Astazi a fost o sedinta incredibila pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, in care s-au atins preturi pe care doar cei foarte optimisti sperau sa le mai intalneasca.

Actiunile companiei C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, s-au tranzactionat astazi si la valoarea de 26.55 RON/ actiune. Un moment de panica pentru unii, un moment de cumparaturi pentru altii.

Actiunile S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, au atins astazi pretul de 241 RON/ actiune, pret care nu a mai fost atins din anul 2014.

Si vanzarile continua: BRD - Groupe Societe Generale, BRD, a scazut sub pragul de 10 RON/ actiune, Banca Transilvania, TLV, a inregistrat de asemenea pierderi de peste 3%.

Dar ce s-a intamplat? Ce a provocat o asemenea panica si groaza in piata?

In primul rand, se asteapta rezultatele a doua evenimente, care vor fi anuntate maine dimineata la ora 4:00, ora Romaniei. Este vorba despre indicatorii GDP Growth Rate YoY si GDP Growth Rate QoQ ai Chinei. Conform asteptarilor, rata de crestere a PIB, an la an, va scadea cu 0.1% de la 6.9% la 6.8%, iar rata de crestere a PIB raportata trimestru la trimestru va scadea de la 1.8% la 1.7%. Acestea sunt doar asteptarile, dar de obicei diferentele dintre asteptari si realitate nu sunt chiar astronomice.

O crestere de peste 6% nu inseamna nici recesiune si nici vreo "criza iminenta". Intr-adevar, ceea ce se intampla zilele acestea in piete este o surpriza pentru cei care credeau ca o piata de capital are doar o singura directie, si anume aceea de crestere. Intr-adevar, evolutia pietelor de capital este puternic bazata pe sentiment, iar neindeplinirea asteptarilor transmite un sentiment negativ.

Dar cum ne putem proteja de aceste selloff-uri?

In primul rand, astfel de momente creaza oportunitati de cumparare pentru cei cu un management al capitalului bine pus la punct si care stau foarte bine din punct de vedere psihologic.

Pentru a profita ca investitor, telul este sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Acest lucru nu poate fi realizat in momentele de euforie, cand preturile cresc cu cateva procente zilnic si toata presa se intrece in analize prin care pretul activelor se va dubla, daca nu mai bine, pana la sfarsitul lunii.

In plus, in asteptarea oricaror date importante, piata evolueaza contrar asteptarilor.

In final as face un rezumat. Ce s-a intamplat? China nu mai creste cu 8% pe an, creste doar cu 6%.