• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Indicele MSCI Emerging Markets a avansat cu 2.2% vineri, primul castig din ultimele trei zile. China, Corea de Sud, Turcia, Thailanda si Filipine au avansat fiecare cu cel putin 1%.

Un plan de reorganizare chinez in industria de telecomunicatii, a alimentat speculatiile potrivit carora guvernul va accelera reformele din interiorul companiilor de stat, pentru a revigora cresterea economica.

Revenirea din octombrie a fost reluata joi la nivel global, bursa din SUA atingand nivelul de crestere cel mai inalt din ultimele opt saptamani, pe fondul cresterii spectaculoase a castigurilor bancilor si a speculatiilor ca Rezerva Federala, Fed, va amana cresterea dobanzii de politica monetara pana la anul, in 2016.

Si pe Bursa de Valori Bucuresti bancile se afla in fruntea clasamentului, actiunile BRD inchizand sedinta de tranzactionare de vineri la 11.10 RON/ actiune, in crestere cu 27.14% fata de inceputul anului si cu un castig de 38.75% obtinut in ultimele 52 de saptamani.

Banca Transilvania , TLV, a obtinut un avans de 25.72% de la inceputul anului si 39% in ultimele 12 luni.  Vineri TLV a inchis usor in urcare cu 0.21% la pretul de 2.385 RON/ actiune.

Va reamintesc ca anul trecut sectorul companiilor din enegie a fost sectorul performerilor pe BVB, anul acesta dupa cum observam cu totii este anul bancilor si nu se poate sa nu ne punem intrebarea: Cine va avea cel mai mult de castigat pe bursa de la Bucuresti in 2016?

Pentru aceasta trebuie sa analizam ce companii sunt subevaluate. As incepe cu sectorul "favorizat" in 2014, sectorul energetic. Dupa preturile la care se tranzactioneaza astazi companiile reprezentante pentru acest sector, cred ca investitia in actiunile acestor companii reprezinta atat o  investitie sigura, sigura atat cat se poate considera o investitie pe bursa, cat si profitabila.

Pretul la care se tranzactioneaza astazi actiunile Transelectrica, TEL, nu au mai fost intalnite din octombrie 2014. Deasemenea Electrica, EL, in ciuda realizarilor sale, dintre care as aminti includerea actiunilor Electrica in indicele MSCI Frontier Markets 100 se tranzactioneaza la un pret destul de ofertant si anume 11.8 RON/ actiune. Actiunile OMV Petrom, SNP, nu au mai atins valoarea la care acestea au inchis vineri, 0.3330 RON/ actiune din anul 2012. Iarasi trebuie sa mentionez ca OMV Petrom, SNP, a avut o performanta remarcabila, reusind sa se adapteze noilor conditii de pret ale petrolului. Si inca ceva pentru cei care nu se uita la un grafic pe termen mai lung: SNP s-a apreciat rapid in 2012 de la 0.3 la peste 0.42 RON/ actiune.

Si priviti urmatorul grafic:

 

Grafic BET 1y BVB

 

Pentru cei care au considerat ca selloff-ul din 24 august va fi o criza de durata, trebuie sa amintim ca pe data de 5.01.2015 indicele BET a deschis la valoarea de 7083 de puncte, iar vineri a inchis sedinta de tranzactionare la o valoare de 7093 puncte, cu 0.14% castig de la inceputul anului, recuperandu-si  pierderea.