• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Acordul de la Doha se pare ca a adus noi sperante pe bursele de actiuni. Cel putin pentru moment. Traderii si investitorii par sa fi vazut partea plina a paharului si anume primul semn al unui dialog sanatos intre producatorii de petrol. Toate celelalte inconveniente precum neparticiparea Iranului la intalnire si posibilitatea ca aceasta tara impreuna cu Irak-ul sa nu fie de acord cu aceasta intelegere par, cel putin deocamdata, sa fie trecute cu vederea. Oricum, petrolul pare sa se fi stabilizat putin peste 30 USD pe baril si asta a sporit apetitul investitorilor pentru activele de risc.

Numai in cursul zilei de ieri, OMV Petrom, SNP, s-a apreciat cu 3.33%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0.233 RON/ actiune. Tinand cont ca aceasta companie s-a tranzactionat si cu 0.2155 RON/ actiune pe data de 12 februarie, aprecierile din ultimele zile ofera un profit frumos pentru speculanti. Dar scopul investitiei in actiunile acestei companii era cu totul altul. Am urmarit cu atentie aceasta companie inca de cand aceasta se tranzactiona cu un pret de aproximativ 0.31 RON/ actiune, vezi Analiza oportunitatii de investitie in actiunile SNP Petrom. Atractivitatea SNP Petrom consta in pretul subevaluat la care se tranzactioneaza aceste actiuni, in oportunitatea de a fi incadrata in portofoliul pe termen lung al oricarui investitor, deci intr-o oportunitate de castig substantial, dar acest lucru se poate intampla doar pe termen lung.

In continuare vom urmari piata petrolului si vom astepta noi oportunitati de cumparare OMV Petrom, SNP, dar nu dupa cresteri consecutive de 2-3%.

Actiunile Electrica, EL, au avut in schimb o evolutie surprinzatoare. Acestea au atins, tot pe data de 12 februarie, 11.16 RON pe actiune, un pret care a oferit posibilitatea de castig cu un risc asumat foarte mic. Tin sa amintesc ca minimul atins de actiunile Electrica, EL, de la data listarii si pana in prezent a fost in jurul valorii de 10.8 RON/ actiune. Peste limita inferioara de 11 RON/ actiune, aceasta companie este sustinuta de fondurile de investitii, pensii private, etc.

Actiunile C.T.T.E.E. Transelectrica si-au reluat aprecierea dupa ce au atins valori foarte atractive. In continuare, cel putin pentru noi, aceste actiuni raman favorite pentru a face o impresie frumoasa, cat se poate pentru acest an.