• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Ieri, in prima zi de tranzactionare a lunii decembrie, doar cele doua mari banci listate pe Bursa de Valori Bucuresti au avut o evolutie pozitiva, BRD - Groupe Societe Generale, BRD, inregistrand o crestere de 0.88% pana la pretul de 11.5 RON/ actiune si Banca Transilvania, TLV, inregistrand un avans de 2.12% pana la pretul de 2.41 RON/ actiune.

In lipsa unor noi achizitii este greu de crezut ca aceste doua mari banci isi vor continua traseul spectaculos stabilit in 2015 si pe parcursul anului urmator. Am afirmat acest lucru si pentru faptul ca cele doua active au in fata rezistente la 12.5, BRD, respectiv 2.6 TLV, greu de strapuns in mod sustenabil fara vreun anunt din partea bancilor cu care sa castige increderea investitorilor si peste aceste praguri.

In schimb cele doua mari companii din sectorul transportului de energie, Transgaz, TGN, si Transelectrica, TEL, atrag atentia deoarece se tranzactioneaza la un pret destul de ofertant in acest moment.

Pentru Transgaz, TGN, luand in calcul conditiile de piata dar si pattern-ul cu care ne-a obisnuit pana in acest moment am putea stabili un suport la valoarea de 260 RON/ actiune iar pentru Transelectrica, TEL, suportul favorabil intrarii intr-o pozitie long ar fi 26 RON/ actiune.

Surpriza este posibil sa vina din partea companiei Electrica, EL, companie a carei confirmare pe Bursa de Valori Bucuresti, BVB, a fost asteptata de catre investitori inca de la listarea companiei pe piata, dar pana in acest moment aceasta confirmare a intarziat sa apara. Este posibil ca pentru moment nici sa nu vedem vreo apreciere a actiunilor Electrica, EL, peste valoarea de 12.5 RON/ actiune.

Vestea buna despre compania Electrica, EL, este ca aceasta nici nu a coborat sub pragul de 11 RON/ actiune, suport stabilit inca de la listare, unul dintre motive fiind ca acest suport este sustinut si de companiile de pensii private prezente pe piata romaneasca. Deci cine crede ca anul viitor, in 2016, actiunile companiilor din sectorul energetic vor inregistra o performanta deoseebita, poate sa isi asume o pozitie de cumparare treptata, fara vreun risc deosebit.

 

Grafic BET 1y 2 12 2015