• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Astazi, 16.12.2015, este asteptata prima crestere a dobanzii cheie in SUA din ultimii aproape zece ani. Bursele americane au inchis ziua de 15 decembrie pe verde, indicele DOW apreciindu-se cu 0.9%, NASDAQ cu 0.87%, iar SPX cu 1.06%. Asteptarea deciziei Fed de crestere a ratelor dobanzii a dus la o apreciere, iar nu la o scadere cum se intampla in mod normal, deoarece dupa atatea amanari aceasta crestere a fost asimilata de catre piata si deja a fost supravanduta.

Dar piata asteapta o crestere cu 0.25% si asigurari cum ca viitoare cresteri vor fi facute prudent, doar dupa primirea unor semnale clare din economie. In acest moment Fed are trei posibilitati:

  • o noua amanare a cresterii dobanzii de politica monetara, amanare ce i-ar spulbera orice urma de credibilitate, deci o asemenea decizie este foarte putin probabila;
  • o crestere a ratelor dobanzii cu 0.25%, asa cum cel mai probabil se va intampla;
  • o crestere mai agresiva, fapt care ar surprinde piata si ar aduce corectii semnificative.

Bursa de Valori Bucuresti, BVB, este in expectativa, dar trebuie sa impartim evenimentele pe doua planuri: extern si intern.

Pe plan extern piata de capital din Romania asteapta de asemenea decizia Fed si viitoarele evolutii pe plan global care vor urma acestei decizii.

Pe plan intern, Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si-a ales un nou Consiliu de Administratie, structura acestuia fiind in linii mari asemanatoare cu cea de pana acum. Potrivit presei, presedintele Iohannis urmeaza sa retrimita in Parlament legea darii in plata, de aici observati evolutiile BRD - Groupe Societe Generale, BRD, si Banca Transilvania, TLV, BRD inregistrand ieri o scadere de 2.25%, iar pentru Banca Transilvania, TLV, variatia a fost de 0.00%, dar pretul la care a inchis sedinta de tranzactionare a fost unul scazut pentru ultima perioada, 2.38 RON/ actiune.

De departe cel mai bine se comporta compania Transelectrica, TEL, care a inregistrat o variatie pozitiva de 1.61 %, pretul de inchidere fiind de 28.45 RON/ actiune.

Actiunile SNP Petrom, SNP, se tranzactioneaza in acest moment sub pragul de 0.3 RON/actiune, mai exact 0.293 RON/ actiune, fapt ce creste atractivitatea companiei Petrom.