• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Daca ieri am incercat sa nu dau importanta comentariului privind oportunitatea desfiintarii Bursei de Valori Bucuresti, comentariu venit din partea Deloitte Romania, astazi dupa ce subiectul a luat amploare si au fost exprimate foarte multe pareri pe aceasta tema, o sa incercam si noi sa ne exprimam opinia, vizavi de principiile exprimate, de protejarea intereselor investitorilor, iar nu de persoane si opiniile lor proprii exprimate.

Desigur ca este cel putin ciudat ca un auditor sa faca astfel de afirmatii, mai ales in actualele conditii de pe pietele de capital, si aici ma refer la pietele internationale nu doar la Romania, de astfel de discutii avem nevoie?

Piata de capital este esenta unei economii dezvoltate, prin prisma faptului ca este singura institutie care aduna laolalta toate categoriile de stakeholderi, din toata economia pe ansamblul ei.

Piata de capital este singura speranta a tinerilor de astazi ca vor avea o pensie maine.

Piata de capital, dupa cum ii spune si numele, este dirijorul resurselor banesti catre entitatile profitabile, solide si cu sanse reale de dezvoltare.

Si astfel de exemple pot continua la nesfarsit.

Dar credeti ca anumite fapte reprobabile se intampla doar la noi? Astfel de lucruri s-au intamplat si se intampla peste tot in lume. Orice piata financiara poate, la un moment dat, sa fie influentata de catre anumiti actori majori. Dar interesul nostru este sa invatam sa citim urmele lasate de acestia in piata pentru a ne putea proteja investitiile si pentru a obtine profit.

Ceea ce mi-a atras atentia dintre toate declaratiile pe care le-am citit pana in acest moment, a fost cea a vicepresedintelui ASF, domnul Mircea Ursache: "Viitorul pieței noastre de capital este în cadrul pieței unice europene de capital, care trebuie implementată din 2019 la nivelul întregii Uniuni Europene", declaratie prezentata pe bursa.ro.

Tin sa va reamintesc scandalul Grexit-ului din aceasta vara. Tin sa va reamintesc ca Zona Euro, Zona Monedei Unice, a fost la un pas de destramare. Si va propun o intrebare: Cine va conduce piata unica de capital? Tot Germania? In acest caz Marea Britanie isi va vedea de treaba ei la fel ca si cu moneda. Si ce vrem sa inglobam? Bucurestiul alaturi de Londra, Paris sau Frankfurt? Daca da atunci cam ar trebui sa ne apucam sa construim o piata de capital locala pana in 2019, ca sa avem ce integra.

In Romania, educatia privind pietele de capital este aproape inexistenta. In Romania nu se face absolut nici un efort pentru atragerea economiilor populatiei catre piata de capital, si mai ales catre cea autohtona, Bursa de Valori Bucuresti, Sibex. Acest efort este inexistent atat din partea Bursei de Valori Bucuresti, cat si din partea intermediarilor, si sa nu uitam a statului, care ar vrea sa mareasca fiscalitatea de la an la an, decat sa o reduca.

Pana in momentul in care cel putin 60% din economiile populatiei nu vor fi atrase in investitii pe piata de capital, ca in oricare alta tara civilizata, in Romania nu putem discuta despre vreo adevarata izbanda a pietei de capital in ansamblul ei si a Bursei de Valori Bucuresti in special.