• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Inceputul deosebit de slab al acestui an pentru bursele de actiuni i-a pus pe ganduri pana ca si pe cei mai optimisti investitori. O mare parte dintre acestia au evitat bursele de actiuni si au cautat sa isi indrepte investitiile catre active mai sigure in aceste perioade tulburi, active de refugiu precum aurul argintul, etc. Altii au intuit corect inca de la finalul anului trecut ca actiunile companiilor din sectorul utilitatilor vor oferi un randament pozitiv in acest an dar, indiferent care a fost orientarea fiecarui investitor, strategia de a cumpara la minime din ce in ce mai scazute s-a dovedit a fi profitabila.

In continuare sa vedem intre ce minime si maxime au fluctuat principalii emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si sa vedem care ar fi randamentul maxim potential din acest an:

Pe data de 24 iunie s-a confirmat, daca mai era nevoie, Punctul 13 de la categoria De Retinut, atunci cand BRD - Groupe Societe Generale, BRD, a deschis la incredibilul pret de 8.24 RON pe actiune. Cei care au avut ordine strategic plasate in piata au facut un profit rapid si usor de peste 15%.

Banca Transilvania, TLV, pe langa dividendele deosebite pe care le-a oferit in acest an, a mai oferit ocazia obtinerii unui randament maxim de 15.38%, daca actiunile BT, simbol TLV, erau achizitionate la minimul de doar 1.95 RON/ actiune si vandute ulterior la maximul de 2.25 RON/ actiune.

Compania Electrica, EL, desi nu a inregistrat inca niciun maxim sprectaculos, a inregistrat, totusi, in acest an, cea mai ridicata valoare de la listare. Astfel investitia in actiunile companiei Electrica, EL, ar fi adus investitorului un beneficiu procentual de 21.73%, cu conditia ca acesta sa urmareasca minimul de 11.04 RON/ actiune, atins in data de 18.01.2016 iar apoi sa vanda la maximul atins pana in prezent de 13.44 RON/ actiune, atins in data de 6.07.2016. Nu este un randament rau, nu?

Desi companiile din sectorul de petrol si gaze nu au ocupat un loc fruntasi pe lista prea multor investitori in acest an, actiunile companiei OMV Petrom, SNP, au oferit in doua randuri oportunitatea obtinerii unor randamente mult peste medie: 22.09%, daca aceste actiuni erau achizitionate la pretul exceptional de numai 0.215 RON/ actiune iar apoi vandute la maximul din data de 9.03.2016, de 0.2625 si 15.08%, daca aceste actiuni erau achizitionate ulterior la 0.2320 RON/ actiune si vandute mai apoi la 0.267 RON/ actiune. Foarte interesant este ca pana in acest moment compania OMV Petrom, SNP, companie de care au fugit foarte multi investitori in acest an, conduce in topul celor mai bune randamente procentuale!

S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, si C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, au oferit, de asemenea, posibilitatea inregistrarii unor randamente ridicate in doua randuri. Compania S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, a putut fi cumparata la pretul de 241 RON/ actiune si vanduta la pretul de 287 RON/ actiune, pentru ca mai apoi sa ofere posibilitatea achizitionarii actiunilor la minimul de 251 RON/ actiune si vanzarea acestora la maximul de 287 RON/ actiune. In prima faza exista posibilitatea obtinerii unui randament de 19.08%, iar in cel de-al doilea caz exista posibilitatea obtinerii unui profit de 14.34%.

Compania C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, a inregistrat un minim de 26.05 RON/ actiune pe 20.01.2016, pentru ca apoi sa se poata vinde cu 30.5 RON/ actiune pe data de 11.04.2016 si un alt minim ofertant de 25.00 RON/ actiune pe data de 24.06.2016, urmat de un maxim de 29.15 pe data de 27.07.2016. In primul caz randamentul procentual era de 17.08% iar in cazul doi, randamentul procentual potential a fost de 16.6%.

O sa inchei acest articol amintind studiile care afirma ca 30% din perioada in care are loc tranzactionarea pietele se afla in trend, iar 70% din aceasta perioada pietele se afla in consolidare. Cu toate acestea, cu o strategie bine gandita si exersata si cu un management al capitalului adecvat, se pot obtine profituri atractive si in perioadele in care pietele evolueaza in range sau flat.