• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

O sa incepem acest articol cu o mentiune: Divizarea portofoliului in doua mari categorii devine in aceasta perioada mai importanta ca oricand. Cele doua categorii ar fi: Cea de investitii pe termen scurt-mediu cu perspective pe termen lung, aceea de acumulare de actiuni la companii solide pe bursele de valori, in cazul de fata vorbim de Bursa de Valori Bucuresti, BVB, si cea de investitii pe termen scurt - piata FOREX - in care nu vom mai mentine pozitiile de pe o zi pe alta, decat foarte rar si de preferat nu in aceasta perioada.

Surprinzator, Bursa de la Bucuresti a reactionat foarte putin la anuntul rezultatului de la Brexit. Daca ar fi existat un selloff ca cel din vara trecuta sau cel din aceasta iarna, probabil, ne-am fi mentinut pozitia de cumparare in momente de panica si pe cea de vanzare la calmarea lucrurilor, pozitie care a dat rezultate pana in acest moment.

In cazul de fata, lucrurile stau putin diferit. Parca acesta este doar inceputul. Senzatia dominanta este ca ceva asteapta sa se intample, ceva care va determia pietele de capital sa iasa din range si sa evolueze fie bullish, fie bearish.

In acest weekend, Bloomberg scria despre pozitia anumitor manageri de fonduri de investitii care mergeau pe premiza ca BOE, Banca Angliei, va scadea ratele dobanzii cheie si isi va intari programul QE.

Pe de alta parte, Anglia a votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, ceea ce ofera o noua perspectiva: Alinierea politicii BOE la cea a Fed. Deci, ne putem astepta in perspectiva ca dobanzile de politica monetara sa creasca iar nu sa scada.

Evenimentele isi vor urma cursul, si este mai putin important sa discutam despre cum vor evolua acestea, dar este mai important sa discutam despre cum putem realiza un profit in perioada urmatoare.

Pana in acest moment, decizia de la sfarsitul anului trecut de a miza pe companiile C.N.T.E.E. Transelectrica, TEL, si S.N.T.G.N. Transgaz, TGN, s-a dovedit a fi inspirata, in conditiile actuale de piata. Dar, mai este o a treia miza care, desi gandita pe termen lung si foarte lung, 3-4 ani, cea in actiunile OMV Petrom, SNP, a adus cele mai consistente profituri. Achizitionarea acestor actiuni la un pret aproximativ de 0.22 RON/ actiune, a oferit nu mai putin de patru ocazii de vanzare a acestora la un pret cuprins intre 0.2480- 0.25 RON/ actiune. Aceste patru ocazii au oferit posibilitatea vanzarii unei parti din actiunile OMV Petrom, SNP, cu un randament de peste 12.5%.

Dar, in acest moment, devin tot mai interesante actiunile BRD - Groupe Societe Generale, BRD, actiuni pe care le-am neglijat in ultima perioada. Vineri, acestea au deschis sedinta de tranzactionare la un pret de numai 8.24 RON/ actiune si pe un volum important, 618449 actiuni, au reusit sa inchida la 9.25 RON/ actiune. Indiferent ce perioada va urma, pariul logic este sa cumparam actiuni la companii foarte importante si cu o situatie financiara sloida, la preturi mult subapreciate. La un pret de sub 8.6 RON pe actiune, BRD - Groupe Societe Generale, BRD, devine o actiune foarte interesanta, dar dat fiind deschiderea de vineri la 8.24 RON/ actiune, trebuie sa incercam sa achizitionam aceste actiuni la un pret similar sa mai scazut. Oricum o combinatie intre aceste doua valori prezentate mai sus poate fi realizata, folosind o strategie adecvata de management al capitalului si al riscului si, de asemenea, tinand cont de conditiile pietei.

Indiferent de conditiile de piata care vor urma, cei care vor miza pe tranzactii cu risc scazut si probabilitate ridicata vor putea obtine profituri peste media pietei.