• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Fondurile mutuale au decis sa renunte momentan la aur, chiar inainte ca Jannet Yellen sa le ofere investitorilor un motiv in plus sa renunte la metalul pretios.

Dupa un inceput de an efervescent, febra aurului s-a disipat luna aceasta, pe fondul asteptarilor tot mai mari ca Rezerva Federala, Fed, sa creasca ratele dobanzii cheie din SUA, pe masura ce economia se imbunatateste. Saptamana trecuta, managerii fondurilor de investitii care au fost bullish pe aur, si-au redus pariurile pe cresterea pretului metalului pretios la cel mai scazut nivel al acestui an.

 

Funds cuts gold holdings

 

Intr-un discurs vineri, presedintele Fed, Janet Yellen, si-a afirmat sprijinul pentru o crestere a ratelor dobanzii cheie de catre Fed. Rate mai mari ale dobanzii afecteaza aurul, deoarece acesta devine mai putin competitiv in fata activelor generatoare de dobanda. Cresterea costurilor de imprumut, de asemenea, au tendinta de a consolida USD, ceea ce face ca aurul sa fie mai putin atragator ca alternativa.

Pariurile pe aur au scazut

Pozitiile nete pe aur in contracte futures si optiuni au scazut cu 26% la 169491 de contracte, in saptamana care s-a incheiat pe 24 mai, potrivit datelor lansate de Commodity Futures Trading Commission. Contractele futures pe aur au pierdut 2.9% saptamana trecut, stabilizandu-se la 1216.70 USD pe uncie la New York, fiind cel mai mare declin din 6 noiembrie.

Preturile din luna mai se indreapta spre primul declin lunar din acest an. Imbunatatirea cresterii economice a SUA este adaugata la perspectivele negative ale aurului, pe care unii investitori il cumpara pentru a se proteja impotriva starii economice negative. PIB-ul SUA a crescut in primul trimestru intr-un ritm usor mai rapid decat guvernul estimase la inceputul anului, au aratat vineri cifrele Departamentului Comertului.

 

Preturile scad de la maximele anului

 

O economie in expansiune da motive in plus oficialilor Fed sa se reintoarca la cresterea ratelor de politica monetara, dupa ce au ridicat costurile de imprumut in luna decembrie, pentru prima oara in aproape un deceniu. "O mutare s-ar putea intampla in urmatoarele luni", a declarat Yellen vineri, in timpul observatiilor de la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts. Aurul a postat trei scaderi anuale pana in 2015, pe masura ce cresterea economica a SUA s-a imbunatatit, iar inflatia a ramas lipsita de entuziasm.

Piata bullish

Lingourile de aur au sfarsit prin a pierde teren, deoarece am intrat intr-o piata bullish din luna martie. Chiar si pierzand in luna mai, preturile aurului sunt inca in crestere cu 14% in acest an, pe fondul recuperarii "anemice" a cresterii la nivel mondial, a declarat Jeffrey Sica care supervizeaza investitii de 1.5 miliarde USD, in calitate de presedinte al Circle Squared Alternative Investments in Morristown, New Jersey. Ingrijorarile privind economiile din Europa si Asia au stimulat cererea pentru aur, ca si refugiu, iar investitorii au turnat 8.9 miliarde USD in SPDR Gold Shares in acest an, cea mai mare suma dintre toate fondurile tranzactionate la bursa urmarite de Bloomberg.

Deoarece traderii dau sanse mai mari de 50% unei cresteri a ratelor dobanzii in luna iunie, multi investitori sunt gata sa faca un pas inapoi in ceea ce priveste aurul. Preturile la aur au pierdut mai mult de 7%, de la atingerea maximului din acest an, pe 2 mai.

"Oamenii sunt nerabdatori sa isi recolteze profiturile si, poate, sa se reintoarca mai tarziu", a declarat Mariann Montagne, analist de investitii si manager de portofoliu la Arden Hills. "Cand detii ceva care s-a apreciat cu 20% in decursul a cateva luni, te astepti la o corectie negativa".

sursa: Bloomberg