• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Fondurile de hedging si-au extins pozitiile long pe argint la un nivel record, chiar daca cea mai importanta apreciere a metalelor din acest an a inceput sa se estompeze.

Managerii fondurilor de investitii si-au crescut pozitiile long nete pe argint, pentru a patra oara in ultimele cinci saptamani, urmarind aprecierile care, au facut ca in primele trei luni ale anului, argintul sa aiba cel mai bun castig trimestrial inca din 2012. Cresterea brusca a preturilor da semne de oboseala, contractele futures postand doua scaderi consecutive saptamanale si o scadere de aproape 4% pentru luna mai.

 

Money managers long positions

 

Argintul a surclasat aurul la jumatatea lunii aprilie, fiind metalul pretios cu cele mai bune performante. Marfurile au intrat pe o piata bullish, cateva zile mai tarziu. Optimismul si perspectivele cererii industriale au oscilat, deoarece unii indicatori de fabricatie lansati in aceasta luna au fost sub asteptari.

Managerii fondurilor de investitii si-au sporit detinerile de argint, cu 7%, pana la 71656 contracte futures si contracte de optiuni, in saptamana incheiata pe 10 mai, conform datelor publicate de Commodity Futures Trading Commission.

Contractele futures au scazut cu 2.3%, la 17.132 USD pe uncie, saptamana trecuta pe divizia Comex a New York Mercantile Exchange. Preturile sunt in crestere cu 24% in acest an.

Argintul si alte metale pretioase au beneficiat de pe urma speculatiilor privind faptul ca actuala crestere economica la nivel mondial va restrange ritmul in care Fed va creste ratele dobanzii. Costurile mici de imprumut au favorizat, de asemenea, argintul si aurul, deoarece metalele nu ofera dividende. Argintul, care are mai multe utilizari industriale, a castigat un impuls puternic din rapoartele lunii trecute, care arata o imbunatatire in sectorul manufacturier din China si SUA.

Productia miniera va scadea cu 2.4%, la 784.8 milioane de uncii in 2016, fata de anul 2015, conform CPM Group. Acesta va fi primul declin din 2011. Cererea de fabricatie, inclusiv bijuterii, electronice si panouri solare va creste, in timp ce oferta secundara, care include resturi si monede topite, va scadea, a declarat CPM.

Bank of America Merrill Lynch a ridicat previziunile pentru pret cu 8%, pana la 16.47 USD/ uncie, pentru 2016, informeaza Bloomberg. De asemenea, intr-un raport datat 25 aprilie, Charlotte, banca cu sediul in Carolina de Nord, a citat sfarsitul unei supraproductii, spunand ca "fundamentele sunt acum mai puternice decat in ultimii ani".

sursa: Bloomberg