• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Fondurile de hedging si alti speculatori mari pariaza pe slabiciunea USD pentru prima data in aproape ultimii doi ani.

Pozitiile care beneficiaza de pe urma pierderilor inregistrate de USD, le-au depasit cu aproximativ 21567 de contracte, pe cele care beneficiaza de pe urma aprecierii USD, in saptamana 11-19 aprilie, a raportat vineri Commodity Futures Trading Commission. Este pentru prima data din iulie 2014, cand datele nu s-au aratat favorabile pozitiilor long pe USD versus celelalte opt valute majore.

 

Dollar Bears Emerge

 

Cumpararile de USD au fost tranzactiile castigatoare in ultimii doi ani, pe masura ce Fed inclina spre rate ale dobanzii mai mari, iar Europa si Japonia avansau in mod agresiv planurile de relaxare cantitativa, concomitent cu o slabire a pietelor emergente condusa de China, factori care au devalorizat valutele rivale. USD s-a apreciat cu mai mult de 20% de la mijlocul anului 2014 si a atins cel mai puternic nivel inca din 2004, spre sfarsitul lui ianuarie. Aprecierea s-a stins odata ce incetinirea economica a determinat Fed sa reduca previziunile pentru crestere si inflatie, in cadrul reuniunii sale de luna trecuta, si sa stabileasca asteptari mai mari pana atunci cand ratele dobanzii vor fi din nou ridicate, dupa ce cresterea din decembrie a avut loc la aproape un deceniu fata de precedenta.

"Reuniunea din martie a transmis mesajul ca nu exista nici o graba pentru schimbarea profilului ratelor dobanzii", a declarat pentru Bloomberg, Mazen Issa strateg valutar la Toronto-Dominion Bank din New York.

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care urmareste valuta SUA in fata altor 10 valute majore, a crescut cu 0.4% saptamana trecuta, asociind un declin de 4% in acest an.

Desi, traderii futures pariaza ca nu exista nici o sansa ca Janet Yellen si comisia de politica monetara a Fed sa creasca ratele dobanzii la sedinta de saptamana aceasta, acestia vad o probabilitate de 63% ca banca centrala sa urce ratele dobanzii pana in decembrie, in urcare, fata de sansele de 50% atribuite in urma cu o saptamana. Calculul presupune ca rata efectiva de dobanda sa fie de 0.625% dupa ce Fed va opera urmatoarea crestere.

"Amintiti-va, Janet Yellen este acum in tabara care spune: Noi vom creste doar daca inflatia urca", Axel Merk, presedintele Merk Investments LLC, a declarat pentru Bloomberg Television. "Cresterea a obosit, USD a obosit".