• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Bob Bishop, care odata a condus investitii pentru miliardarul George Soros, spune ca fostul sau sef se inseala in privinta Chinei. Cea de a doua mare economie a lumii a avut o aterizare dura si este pe punctul sa se redreseze, conform lui Bishop.

Cresterea cheltuielilor cu infrastructura, productia de otel, cererea de metal si de camioane grele sunt semne ale ameliorarii sectoarelor industriale si manufacturiere, a declarat Bishop, fost director de investitii la Soros Fund Management, care detine fondul de investitii de 2.2 miliarde USD, Impala Asset Management. Soros a spus saptamana trecuta ca exista o asemanare intre China si SUA anilor 2007-2008, cand pietele de credit au inghetat si s-a declansat o recesiune globala, si ca sistemul bancar al Chinei este din ce in ce mai instabil.

"China a avut deja scaderea", a declarat Bishop intr-un interviu pe 18 aprilie, relateaza Bloomberg. "A atins minimul la sfarsitul anului 2015. Se va vedea o economie mult mai buna a Chinei in urmatorii doi ani, decat par oamenii sa creada ca va fi."

Factorii de decizie politica din China au vorbit despre crestere si au adaugat stimuli pentru a revigora economia. In martie, purchasing managers index a depasit valoarea 50 semnalizand cresterea activitatii in fabrici, pentru prima data din luna iunie a anului trecut. China in recuperare, care este un importator cheie de otel, cupru, fier si alte metale, este de bun augur pentru preturile materiilor prime. Pretul minereului de fier a crescut cu 44% in acest an si cuprul a crescut cu mai mult de 5%.

In cazul in care cuprul ajunge la 3.25 USD, lucru pe care Bishop il asteapta sa se intample in 2017, Freeport-McMoRan Inc., cea mai mare intreprindere miniera de cupru tranzactionata pe burse, ar putea castiga 3 USD pe actiune, a spus acesta. Impala a initiat o investitie "modesta" in aceste actiuni in ultima luna si jumatate, conform spuselor lui Bishop. De asemenea, a initiat o pozitie si in intreprinderea miniera First Quantum Minerals Ltd.

Bursele de marfuri

Firma a crescut investitiile pe bursele de marfuri pana la aproximativ 20% din fondul Impala, de la 4% cat era la inceputul acestui an, a adaugat Bishop.

"Ceea ce deseori oamenii nu observa pe bursele de marfuri, este ca sensibilitatea acestor active la miscarile pretului activului suport este foarte mare, mai mare decat in alte sectoare ale pietei", a spus Bishop.

Indicele Global Natural Resources Net Total Return al Standard & Poor’s a revenit cu aproape 40% de pe data de 20 ianuarie, cand a atins cel mai scazut nivel al anului in curs, dupa un declin care a inceput la jumatatea anului 2014, pe masura ce cresterea economica Chinei a incetinit.

Bishop a refuzat sa comenteze performantele sau punctele de vedere ale lui Soros.

Semnale de avertizare

Cifrele Chinei de crestere a creditarii ar trebui privite ca un semnal de alarma, a declarat Soros la un eveniment Asia Society in New York pe 20 aprilie.

Creditele noi din China au fost de 360 miliarde de USD, sau 2.34 trilioane de yuani, luna trecuta, depasind cu mult previziunile dintr-un sondaj Bloomberg de 1.4 trilioane de yuani.

Bishop nu este singurul manager de fond de hedging din SUA care este bullish pe China. In martie, Jordi Visser, seful de investitii de la Weiss Multi-Strategy Advisors care detine investitii de 1.4 miliarde USD, a declarat ca indicele pietei chineze Shenzhen Composite Index va depasi cei mai multi indici similari la nivel mondial pana la sfarsitul acestui an.

Bishop a petrecut cel putin un deceniu concentrandu-se pe marfuri si alte active ciclice la fondurile de hedging Maverick Capital, Kingdon Capital si Julian Robertson’s Tiger Management.

Impala a scris intr-un memoriu obtinut de Bloomberg, adresat investitorilor, pe 31 martie, ca pretul la energie a atins minimul si ca imbunatatirile demografice din SUA, ale tendintelor consumatorilor si slabirea disponibilitatii ipotecare creaza un mediu in care ciclul constructiei de locuinte va accelera.

sursa: Bloomberg